Nagrada publike za film Mamula All Inclusive na festivalu Slobodna zona

Dugometražni dokumentarni film Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, dobio je nagradu publike na 19-om izdanju festivala Slobodna zona, na kojem je i imao premijeru u Srbiji.

Dokumentarac Mamula All Inclusive realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO). Dodatno, upravo je ideja o filmu predstavljena na Sarajevo Film Festivalu, u okviru True Stories Market, 2017. godine od strane predstavnika CGO-a.

Film je sniman skoro sedam godina, od septembra 2017. do septembra 2022. godine, a zabilježeno je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks. Takođe, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa svojih devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija, a u filmu se, zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima protivi toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Specijalni gost premijere ovog filma u Srbiji, preciznije u Novom Sadu i Beogradu, bio je i Pero Marković, sin Iva Markovića, a projekcije su pratili i potomci nekih drugih zatočenika logora Mamula.

Film je prethodno svoju regionalnu premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu 2023, dok će crnogorska premijera dokumentarnog filma Mamula All Inclusive biti organizovana u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, koji organizuje CGO, a tradicionalno počinje 10. decembra. Pored centralnog programa u Podgorici, Festival UBRZAJ ima svoja skraćena izdanja u Kotoru i Beranama, na kojima će, takođe, biti prikazan film Mamula All Inclusive.

 Milica Zindović, PR Festivala UBRZAJ