Za pokret URA imenovanje nije imenovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da se današnjim saopštenjem pokreta URA, ali i izjavom sada već opozicionog poslanika Dritana Abazovića na javnom servisu RTCG, kroz niz paušalnih ocjena, pokušava obmanuti crnogorska javnost, ali i prikriti nedomaćinsko i nedemokratsko upravljanje državnim aparatom.

Naime, od početka tehničkog mandata Vlade, CGO je sa pažnjom pratio aktivnosti koje se odnose na imenovanja i razrješenja javnih funkcionera/ki od strane te Vlade. Shodno podacima objavljenim u  Službenom listu Crne Gore, periodično smo, iznosili konkretne podatke o broju imenovanih i razriješenih funkcionera/ki, a što je s pravom generisalo pažnju značajnog dijela javnosti. CGO nikada nije ulazio u to da li su javni funkcioneri imenovani na v.d. poziciju ili ne, kao i da li je jedno lice imalo više funkcija, već su precizno navođene brojke imenovanih javnih funkcionera/ki i to isključivo za period tehničkog mandata. Vlada u tehničkom mandatu na to nije reagovala kad je imala obavezu da pruži objašnjenja, ali je do posljednjeg dana tu praksu sprovodila.

Postavka da imenovanje nije imenovanje pod određenim uslovima, kako to pokret URA danas interpretira, ostaće zabilježeno kao i ono da zakone ne treba poštovati ako su nespretno napisani. I laici znaju da svako imenovanje ili razrješenje, uključujući i ona koja su privremena, odnosno v.d, a koja se izglasaju na Vladi i objave u Službenom listu, predstavljaju posebno, novo imenovanje ili razrješenje. Takođe, neće biti da je gotovo čitav državni aparat bio u v.d. stanju, što impliciraju iz URE, a CGO napominje da su i v.d. stanja jedan od pokazatelja nedemokratske, a u nekim slučajevima i nezakonite, prakse Vlade Abazovića.

CGO ostaje pri stavu da je Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu imenovanjima svjesno unaprijed obezbijedila nezasluženu finansijsku dobit visokom broju funkcionera/ki, koristeći svoju tadašnju poziciju kao poligon za namirivanje partijskog kadra. Tim je unaprijed opterećen budžet, a što će potvrditi dodatni izdaci iz budžeta koji će biti znatno veći nego trenutni. U tom dijelu, treba istaći da saopštenje pokreta URA daje korisnu sugestiju da se ti podaci pribave, jer će oni svakako biti jedan od pokazatelja koliko nas je ta Vlada koštala.

U međuvremenu, privrženost pokreta URA zaštiti državnog budžeta, ali i pokušaj da se naknadno sanira načinjena štete, umjesto kroz saopštenja, može se demonstrirati i kroz uzimanje u obzir inicijative CGO-a za smanjenje trajanja i iznosa funkcionerskih naknada po prestanku funkcije, a koja već godinu i po dana stoji i u ladici njihovog poslaničnog kluba.

Konačno, ocjenu o kvalitetu rada te Vlade daće uskoro i Izvještaj EK za Crnu Goru, kao i drugi relevantni i objektivni dokumenti, nakon što su je već dali građani i građanke Crne Gore, u mjeri u kojoj su to mogli kroz koalicioni izlazak na izbore ovog političkog subjekta.

Nikola Obradović, asistent na programima