19 NVO: Hitno i odlučno kazniti prijetnje zbog izražavanja mišljenja

Zahtijevamo od državnog tužilaštva, Uprave policije i nadležnih sudova da hitno istraže, procesuiraju i adekvatno u krivičnom postupku kazne direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i kolumnisti, prijetnje silovanjem njegovog djeteta, kao i prijetnje nasiljem upućene Jani Vlahović, novinarki i istoričarki, na društvenoj mreži X, a zbog njihove kritike emitovanja agresivno nacionalističke pjesme “Veseli se srpski rode” prilikom izlaska reprezentacije Republike Srbije na Dejvis kupu.

Osuđujemo i bezbrojne vulgarne uvrede koje su upućene Ljubomiru Filipoviću i Jani Vlahović, a koje su podložne procesuiranju u prekršajnom postupku. Prilažemo fotografije dijela prijetećih poruka.

Posebno zabrinjava činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo sve prijave koje je Filipović ranije podnio zbog upućenih prijetnji, osim jedne zbog koje je Sud za prekršaje u Budvi kaznio povratnika krivičnih djela minimalnom novčanom kaznom u iznosu od 250 EUR.

Izostanak hitne i odlučne reakcije nadležnih organa i nekažnjavanje počinilaca očigledno ohrabruje pojedince da nastave da pozivaju na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odlučno braniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ubiju, siluju i slično, a pozive na linč neistomišljenika spriječavati i kažnjavati.

Pozivamo državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima i apelujemo na Upravu policiju da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću.

Konačno, ističemo i da je potpuno neprihvatljivo i zabranjeno ispoljavanje agresivnog nacionalizma i svakog drugog oblika govora mržnje prilikom sportskih i drugih javnih manifestacija, bilo da su Dejvis kup, fudbalske utakmice lokalnih klubova ili društvene mreže.

Akcija za ljudska prava (HRA)
Asocijacija Spektra
Centar za ženska prava (CŽP)
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG)
Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA
Centar za monitoring i istraživanja (CeMI)
Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
Centar za demokratsku tranziciju (CDT)
Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)
Centar za građanske slobode (CEGAS)
Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro
Institut za medije Crne Gore (IMCG)
Juventas
Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG)
PRIMA
Sigurna ženska kuća (SŽK)
Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG)
Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)