Kroz maglu

Uz moto KROZ MAGLU, Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje 14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 u Podgorici, Kotoru i Beranama. Centralni program Festivala UBRZAJ 2023 je od 10. do 14. decembra u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu „Boka“ u Kotoru od 12. do 13. decembra i u Centru za kulturu Berane od 13. do 14. decembra 2023. godine.

Festival UBRZAJ nudi jedinstven pregled filmskih ostvarenja najnovije produkcije i izuzetnog kvaliteta, a koji adresiraju različite aspekte ljudskih prava. Ovi filmovi dolaze i sa brojnim nominacijama i priznanjima sa prestižnih regionalnih, evropskih i međunarodnih festivala, a premijerno se prikazuju u Crnoj Gori. Osim filmskih projekcija, Festival UBRZAJ ima i prateći program kroz koji će se, sa članovima filmskih ekipa, dalje aktuelizovati neka od ključnih pitanja u domenu ljudskih prava iz  pojedinih filmskih ostvarenja.

UBRZAJ 2023 biće zvanično otvoren crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, u nedjelju 10. decembra u 20h00, u KIC-u Budo Tomović, kada će biti uručene i naše godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

Festival UBRZAJ nastoji, kroz medij filma, afirmisati univerzalnost ljudskih prava i značaj tolerancije, komunicirajući sa raznovrsnom publikom, a što dodatno naglašava njegov značaj u duboko podijeljenom crnogorskom društvu. Zato su filmovi iz selekcije Festivala UBRZAJ su važan doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, podstiču kritičko razmišljanje, ohrabruju dijalog, angažovane razgovore i pozivaju na akciju.

Odličan odziv i reakcije publike nas motivišu da Festival UBRZAJ nastavimo stalno nadograđivati. Naša publika prihvata i izazov da izađe iz zone komfora i otvori se prema novom, drugačijem i promišljajućem, povezujući se, makar na kratko, sa snažnim pričama različitih pojedinaca/ki i zajednica, te zajedno s njima, ili uz njih, probija maglu u kojoj su ljudska prava.

14. Festival UBRZAJ finansijski su podržali Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane.Partneri UBRZAJ i ove godine su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti se i ove godine reflektovala u poslovnom sektoru, pa naglašavamo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro.

U znaku kulturne izuzetnosti, Festival UBRZAJ nastavlja svoj utabani put uz snažnu podršku ključnih medijskih pokrovitelja i ove godine, a to su: televizija Nova M, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, E TV, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, dnevni list Dan, portal CdM, portal Analitika, Radio Berane i Radio Kotor. Značaj Festivala UBRZAJ prepoznali su i naši novi medijski partneri – Adria TV i Play radio.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Milica ZINDOVIĆ, PR Festivala UBRZAJ 2023