Mladi socijalnim preduzetništvom mogu odgovoriti na brojne društvene izazove

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je, od 15. do 17. januara 2024. godine, u Podgorici, treći modul programa izgradnje kapaciteta mladih na temu socijalnog preduzetništva. Ovaj program je dio projekta YouthJobLink – povezivanje mladih i socijalnih preduzeća, koji CGO sprovodi uz podršku Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija Vlade Crne Gore, sa ciljem da unaprijedi konkurentnost mladih na tržištu rada i poboljša njihovu zapošljivost. Program uključuje tri modula, a zatim slijedi zapošljavanje deset odabranih mladih ljudi u trajanju od pola godine.

Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori nije zakonski definisano, iako u praksi djeluje više socijalnih preduzeća. Taj koncept ima humani cilj odgovora na one društvene probleme i izazove koji nisu na adekvatan način adresirani od strane nadležnih institucija. Mladi nijesu dovoljno upoznati sa konceptom socijalnog preduzetništva i njegovom povezanošću sa ljudskim pravima, ali i potencijalom koji ima za održivi društveni razvoj, pa im je ovaj trening bio prilika da se o tome informišu. Posebna dimenzija treninga, ali i dodatna vrijednost, jeste i razvoj preduzetničkih i biznis ideja od strane učesnika programa.

„Imajući u vidu brojne koristi socijalnog preduzetništva, koji uključuju rješavanje najvećih društvenih, ekoloških i drugih problema, promocija ovog koncepta među mladima ima potencijal da ih osnaži da doprinesu konkretnim promjenama u Crnoj Gori, naročito kroz njihovo samozapošljavanje i društveno angažovanje“, poručuje Zorana Marković, izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i trenerica na seminaru.

„Socijalno preduzetništvo predstavlja, prema stavu EU, biznis model 21. vijeka. Danas kada se prevelik fokus stavlja na profitiranje zarad ličnog interesa, socijalno preduzetništvo nam daje model u sklopu kojeg profite koristimo zarad opšteg dobra, kao i prakse koje će doprinijeti zaštiti prava najranjivijih kategorija građana/ki.“ podsjeća Petar Knežević, projektni koordinator u CRNVO-u i jedan od trenera. „Upoznavanje mladih u Crnoj Gori sa ovim konceptom može voditi doprinosu zajedničkim društvenim ciljevima kroz entuzijazam i kreativnost koji karakterišu mlade“, zaključuje Knežević.

„Zaista je bilo veliko zadovoljstvo i privilegija učestvovati na treningu o socijalnom preduzetništvu. Privilegija je iz razloga što se u Crnoj Gori generalno malo zna o ovoj temi, a pohađanjem treninga ušao sam u tu manju grupu onih koji je poznaju i stekao sam vještine o socijalnom preduzetništvu“, prenosi svoje utiske Miljan Mihailović, dvadesetdvogodišnjak iz Bijelog Polja, učesnik treninga. „Mladi bi trebalo da imaju vještine o socijalnom preduzetništvu jer tako mogu prepoznati koja je organizacija zaista socijalno preduzeće. Na žalost, u Crnoj Gori se veliki broj organizacija predstavlja kao socijalno preduzeće, ali na kraju se ispostavi da nije tako. Drugi razlog zašto bi trebalo da imaju vještine o socijalnom preduzetnistvu jeste što posjedovanjem ovih vještina mogu potencijalno osnovati svoje socijalno preduzeće“, naglasio je Mihailović.

„Socijalno preduzetništvo ima poseban značaj za mlade jer im pruža mogućnost da svoju inovativnost iskoriste i započnu svoj biznis koji služi opštem dobru, a uz to im se kroz razne pozive i fondove nudi finansijska pomoć za to,“ ukazuje Lorena Ujkić, dvadesetjednogodišnjakinja iz Tuzi, učesnica treninga. „Osim toga, socijalno preduzetništvo doprinosi poštovanju ljudskih prava, u zavisnosti od problema koji preduzeće rješava, i na taj način ovaj vid preduzetništva postaje važan dio unapređenja samog društva,“ poručuje ona.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo