Festival UBRZAJ u osam gradova u Crnoj Gori

Nakon crnogorske premijere u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, zbog velikog interesovanja publike, Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa lokalnim partnerima, prikazaće dokumentarni film Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, u osam crnogorskih gradova!

Projekcije će se održati po sljedećem rasporedu:

  • 23. januar u 19h – Centar za kulturu, Mojkovac
  • 24. januar u 20h – Kulturni centar, Bar
  • 25. januar u 19h – Kino Boka, Kotor
  • 25. januar u 20h – Nikšićko pozorište, Nikšić
  • 26. januar u 19h – Centar za kulturu, Bijelo Polje
  • 29. januar u 19h – Dvorana „Park“, Herceg Novi
  • 30. januar u 19h – Centar za kulturu, Tivat
  • 1. februar u 19h – Spomen dom „Crvena komuna“, Petrovac, Budva

Film Mamula All Inclusive je sniman skoro sedam godina, od septembra 2017. do septembra 2022. godine, a dokumentuje pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks. Takođe, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa svojih devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija, a u filmu se, zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima, protivi toj odluci i bori za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Mamula All Inclusive realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Festival UBRZAJ gostuje sa filmom Mamula All Inclusive u osam gradova u Crnoj Gori kroz program CGO-a podržan kroz Core grant regionalni projekat SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Maja Marinović, saradnica na programima