Mladi sa sjevera Crne Gore žele oblikovati bolje društvo

Neformalno obrazovanje inspiriše i pruža znanje mladima za pokretanje pozitivnih promjena u svojim školama i okolini, ali i značajno doprinosi osnaživanju za aktivno učešće u društvu, zaključak je Škole omladinskog aktivizma za srednjoškolce i srednjoškolke iz sjeverne crnogorske regije, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici kroz Program malih grantova Demokratske komisije.

Tokom intenzivnog i interaktivnog dvodnevnog programa, koji je održan u Bijelom Polju 25. i 26. januara, mladi su učili o konceptu omladinskog aktivizma, ljudskih prava i njihove zaštite, vještini retorike, osnaživanju marginalizovanih i ranjivih zajednica, kao i o kreiranju i zagovaranju omladinskih inicijativa. Trening je vođen kroz kratka uvodna predavanja, radionice, rad u grupama, filmske projekcije, simulacije, te otvorene diskusije.

Cilj Škole omladinskog aktivizma je izgradnja kapaciteta mladih kako bi se pozicionirali kao aktivni građani/ke koji doprinose društvenim promjenama i promociji ljudskih prava u Crnoj Gori.

„U rukama nas mladih ostaje budućnost naše države i zato neformalno obrazovanje, kao što je ova Škola omladinskog aktivizma, ima veliki doprinos. Uticaj CGO-a je značajan za nas mlade, jer nam obezbjeđuje zanimljiviji sistem obrazovanja”, utisak je Bojane Marinković, učenice JU SSŠ “Vukadin Vukadinović” u Beranama.

„Dva dana druženja, učenja i novih saznanja su mi ostavila prelijep utisak, osjećaj korisno iskorišćenog vremena i mislim da bi učenici i učenice drugih škola i gradova trebalo da se prijave na buduće ovakve programe”, poručuje Milić Sinđić, učenik Srednje stručne škole u Bijelom Polju.

„Važno je budemo dio aktivizma koji nam je blizak, u kojem se osjećamo inspirisano i motivisano, jer je to i način da unaprijedimo našu školu, sredinu i društvo. Učešće u ovoj školi me povezalo sa vršnjacima koji dijele iste ciljeve, ali i unaprijedilo znanje o alatima za pokretanje promjena”, kaže Novka Marinković, učenica JUSSŠ „Vukadin Vukadinović ” u Beranama.

„Mladi ne bi trebalo da napuštaju svoju državu, jer u njoj postoji potencijal za zajednički razvoj. Država, s druge strane, treba da pruži ekonomske prilike, podršku i da cijeni talente među mladima da kako bi mladi mogli ostvariti svoje snove unutar vlastitih granica”, istakla je Tijana Bukilić, učenica SMŠ “Braća Selić” u Kolašinu.

Enes Pućurica, omladinski aktivista i Mladi evropski ambasador, istakao je da omladinski aktivizam ima ključnu ulogu u oblikovanju našeg društva. „Mladi donose svježe perspektive, energiju i inovativne ideje koje su značajne za rješavanje društvenih pitanja. Kroz ovaj angažman stičemo vještine liderstva, organizacije i komunikacije i dobijamo aktivnu ulogu u našem društvu. Mladi su spremni, međutim, nedovoljna informisanost, institucije i škole koje ne daju adekvatan prostor za ovakav razvoj. To je dio problema na koje mladi nailaze i to nas sprječava da se aktiviramo još više i damo odgovarajući doprinos našoj zajednici. Uz pomoć ovakvih edukacija stvoriće se generacije koje su spremne da se bore za ono što im pripada i budu aktivan dio ovog društva”, poručio je Pućurica, koji je bio i jedan od trenera na Školi omladinskog aktivizma.

Jelena Fuštić, iz Unije mladih preduzetnika i voditeljka radionica, smatra da kroz ovakve oblike edukacije mladi stiču neophodne vještine komunikacije, analize problema i preuzimanja inicijativa u cilju pozitivnih promjena za zajednicu. „Aktivizam mladih nije samo izraz ličnih uvjerenja, već i ključan element demokratskog društva. Ohrabrujući mlade da se angažuju gradimo zajednicu koja cijeni raznolikost mišljenja i podstiče konstruktivan dijalog. Njihova energija i entuzijazam često dovode do inovativnih rješenja koja su potrebna crnogorskom društvu”, ocijenila je Fuštić.

 

Martina Labović, učesnica protesta protiv MHE u Barama Kraljskim, inspirisala je učesnike/ce Škole da se pridruže aktivnostima za zaštitu životne sredine. „Smatram da su okupljanja ovog tipa jedan od pravih načina da se mladi edukuju. Tema zaštita životne sredine može biti pokretač i motivacija za mlade da se i oni bore za očuvanje biodiverziteta i okoline. Stoga, ovakav vid interekcije može podstaknuti mlade na razmišljanje i razvijanje svijesti o postojećim problemima, na kreativnost u rješavanju istih, ali i motivaciju da sami pokreću razne aktivnosti. Takođe, mladi mogu prenositi stečena znanja o aktuelnim temam na svoje vršnjake”, kazala je ona.

Predavači i radioničari na Školi omladinskog aktivizma bili su stručnjaci/kinje iz oblasti ljudskih prava i aktivizma. Učesnici/ce su bili mladi različitog doba iz sedam srednjih škola i pet opština sjeverne regije Crne Gore, odnosno iz Kolašina, Plava, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja.

Školu omladinskog aktivizma pohađalo je 37 srednjoškolaca/ki: Tijana Bukilić, Katarina Rakočević, Mileva Knežević, Adela Stanić, Anita Zoronjić, Katarina Milićević, Ines Džogović, Mia Raičević, Aleksa Zejak , Ida Crnovršanin, Adisa Bošnjak, Helena Fatić, Enida Kasumović, Erna Karalić, Radojka Rajković, Bogdan Maslovarić, Vasilije Đurković, Aleksandar Aleksić, Boško Rakočević, Aleksandar Obradović, Kristina Radović, Hana Balić, Ognjen Sošić, Zijad Spahić, Kaća Jelić, Oleg Živković, Aldina Mustafić, Hana Ramović, Novka Marinković, Milić Sinđić, Bojana Marinković, Milena Babović, Ena Bučan, Amil Koborović, Vujadin Đukić, Bogdan Veličković i Kerim Karalić.

Maja Marinović, saradnica na programima