S nazivima ulica odgovorno prema žrtvama ratnih zločina

Nevladine organizacije ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO), izražavaju protest zbog prijedloga odbornika Demokrata, Mitra Vukovića i Vladimira Čađenovića, da se jedna od ulica u Podgorici nazove po Pavlu Bulatoviću, ministru unutrašnjih poslova i odbrane u doba ratova devedesetih.

Bulatović je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Mila Đukanovića i naredio izvršenje ratnog zločina deportacije muslimanskih izbjeglica, odnosno ljudi koji su pokušali da u Crnoj Gori nađu spas od ratnih razaranja, progona i smrti. Prema njegovom naređenju crnogorska policija je, bez ikakvog zakonskog osnova, uhapsila najmanje 66 lica (a prema nekim procjenama 100) i kao taoce ih predala vojsci Republike Srpske.

Bulatović je bio i ministar unutrašnjih poslova Savezne Republike Jugoslavije (1992 – 1993) i ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije (1993 – 2000) za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića. Dok je bio na funkciji ministra odbrane, na njega je izvršen atentat pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Ukazujemo da Pravila za utvrđivanje predloga naziva naselja, ulica i trgova na području Glavnog grada propisuju obavezu da se “kroz nazive naselja, ulica i trgova, obilježe trajne vrijednosti iz kulture i tradicije grada, države i okruženja”. Stoga, izražavamo oštar protest prema namjeri da se neka ulica (pre)imenuje na način koji bilo kako opravdava izvršen zločin. O ovim pitanjima, i u ovakvim društvenim uslovima, neophodno je insistirati na političkom konsenzusu vršitelja vlasti, uključenosti akademske zajednice i šireg građanstva. U situaciji kada u državi i društvu nije završen proces tranzicione pravde (bez adektvatnih osuda i lustracije) ovakvi načini obilježavanja čine dodatnu štetu i doprinose podjelama. Ne razumijemo ni koje su to civilizacijske vrijednosti koje bi ovo imenovanje donijelo našem društvu, a nesumnjivo bi poslalo izrazito lošu poruku u smislu afirmacije selektivnog pristupa suočavanja sa prošlošću.

Dodatno ukazujemo da su upravo političke strukture koje čine vlast u Podgorici, tokom svojih političkih istupa, opravdano problematizovale ratnu prošlost DPS-a, i ulogu nekadašnjeg premijera Đukanovića u ratovima 90ih, pa ostaje nejasno odakle težnja da se jednom od egzekutora tih ratnih politika ukaže ovakva čast?!

Davanje imena naseljima, trgovima i ulicama jedan je od mehanizama izgradnje kulture sjećanja i identiteta društva. Umjesto slavljenja najmračnijeg perioda savremene istorije i podsticanja podjela koje su razorile crnogorsko društvo 90ih, pozivamo odbornike Skupštine grada Podgorice da se okrenu svijetlim primjerima naše prošlosti, ličnostima i događajima koji veličaju humanost, kulturu, jedinstvo, toleranciju i borbu protiv ekstremizma i nasilja.

ANIMA – Centar za mirovno i žensko obrazovanje
Akcija za ljudska prava (HRA)
Centar za građansko obrazovanje (CGO)