Razmjenom regionalnih iskustava do jačanja koncepta rodne ravnopravnosti

Predstavnice pet nevladinih organizacija iz Crne Gore koje u fokusu imaju rodnu ravnopravnost završile su danas studijski boravak u Beogradu, koji je trajao od 11. do 14. februara. Projekti ovih organizacija podržani su kroz programOCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“, a koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

Tokom intenzivnog programa učesnice studijske posjete imale su niz sastanaka sa koleginicama iz organizacija civilnog društva u Srbiji, zatim sa predstavnicama institucija, političkih stranaka i međunarodnih organizacija, kako bi razmjenile informacije i iskustva koja im dalje mogu pomoći u radu.

Radni dio su počele sastancima sa Anom Manojlović StakićIvanom Račić, koordinatorkama projekata u regionalnoj kancelarija FES-a za Srbiju i Crnu Goru, a zatim su se susrele sa Biljanom Maletin, gender konsultantkinjom i koordinatorkom Ženske platforme za razvoj Srbije, Milošem Djajićem iz Akademije ženskog liderstva i Svetlanom Stefanović iz BFPE fondacije za odgovorno društvo, kao i sa Tanjom Ignjatović i Draganom Grabovicom, iz Autonomnog ženskog centra. Dodatno, sastale su se Brankicom Janković, povjerenicom za zaštitu ravnopravnosti, ali i sa Sanjom Popović Pantić, predsjednicom Udruženja poslovnih žena Srbije, i sa Biljanom Đorđević, poslanicom iz Zeleno-lijevog fronta. Konačno, imale su sastanak sa Alisom Kockar i Tanjom Cakić iz Demokratske stranke, a nakon toga su učestvovale na okruglom stolu sa predstavnicama ženskih organizacija koje rade na organizaciji događaja povodom obilježavanja 8. marta.

Dodatno, kroz jedan dio programa, učesnice su ispratile predstavu “Devojčice” u Reflektor teatru.

Učesnice studijske posjete bile su Dubravka Raičević, izvršna direktorka NVO MARE MARE iz Herceg Novog, Biljana Zeković, izvršna direktorka SOS Podgorica, Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative iz Nikšića, Nada Ristanović, izvršna direktorka SOS Bijelo Polje I Ervina Dabižinović, programska koordinatorka ANIMA – centra za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora.

Ova studijska posjeta za mene je bila od velikog značaja, a posebno u dijelu razmijene iskustva po pitanju rodne ravnopravnosti. Takođe, upoznala sam nove organizacije i uspostavila kontakt za neke buduće zajedničke aktivnosti”, navodi u osvrtu Fana Delija.

Ovo su bili dragocjeni susreti. Već dugo nam nedostaje povezivanje i razmjena iskustava sa OCD iz regionaOd ključnog značaja za mene su bila iskustva povezovanja i djelovanja feminističkih mreža u Srbiji. Susreti sa političarkama, kao i prepoznavanje mogućih saveznica i njihovog uključivanja u feministički aktivizam, predstavlja sjajnu ideju koju bi rado replicirale u Crnoj gori. Program je bio raznovrstan i obuhvatio je ključne zainteresovane strane u borbi za ženska prava”, ocjenjuje Biljana Zeković.

Posjeta je organizovana u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom za evropske poslove Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.

Monika Mrnjačević, asistentkinja na programima