Reakcija koalicije “RAVNOPRAVNO” na izvještavanje RTCG o Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja

Koalicija nevladinih organizacija “Ravnopravno” izražava zabrinutost zbog nekritičkog i neuravnoteženog izvještavanja javnog servisa RTCG o Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, čime RTCG krši član 9. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore kojim se garantuje poštovanje profesionalnih standarda. Između ostalog, ti standardi uključuju: jačanje društvene kohezije, uravnoteženo izvještavanje, doprinos poštovanju i unaprjeđenju ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i institucija, promociju i podršku vrijednostima građanskog društva i prezentovanje građanskih inicijativa, nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa, te izvještavanje o aktuelnim životnim problemima različitih struktura crnogorskog društva.

Preciznije , povreda profesionalnih standarda započeta je prilikom emitovanja saopštenja Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) povodom Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, u informativnoj emisiji „Dnevnik”, emitovanoj 11. 3. 2024. godine u 19h30, urednice Jelene Otašević, nakon čega je ista prenešena na portalu RTCG. Nijedan drugi akter nije konsultovan kao sagovornik/ca, zbog čega je Asocijacija Spektra podnijela pritužbu Ombudsmanki RTCG, Danijeli Popović, dana 14. 3. 2024. godine.

No, i nakon toga, RTCG nastavlja sa kršenjem profesionalnih standarda u emisiji „Argumenti”, emitovanoj 14. 3. 2024. godine, na temu „O suživotu u Crnoj Gori, te kako vjerske zajednice doprinose miru i toleranciji”, a u kojoj su gostovali Joanikije, mitropolit crnogorsko-primorski, Rifat Fejzić, reis islamske zajednice, Rok Đonlešaj, barski nadbiskup i Luciano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore.

U okviru ove emisije, urednica Ivana Popović, postavila je pitanje o Nacrtu zakona, pogrešno citirajući njegov naziv, sa sljedećim pitanjem „Vi ste se iz Mitropolije nedavno oglasili i povodom ovog navodnog Nacrta zakona koji se pojavio u medijima a koji bi podrazumijevao i moguću promjenu pola i matičnog broja. Zbog čega ste se prvi oglasili tim povodom i je li to miješanje u pitanja države?” Ovim neprofesionalnim pristupom, urednica je implicirala pogrešnu sadržinu i suštinu Nacrta zakona, jer se on bavi administrativnom promjenom oznake pola i matičnog broja, a ne pitanjem promjene pola, koja je regulisana još 2012. godine Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Takođe, ovim je otvoren prostor da se javnosti prikaže stav vjerskih zajednica kao relevantan u crnogorskom društvu u pogledu učešća u donošenjima zakona na temu ljudskih prava, a što direktno krši princip sekularnog društva. Nadalje, nakon emisije, na portalu RTCG, prenešen je tok emisije u objavi pod nazivom “I država i vjerske zajednice brinu o istim ljudima”, čime se dalje legitimiše bavljenje vjerskih zajednica državnim pitanjima. Prilikom prenosa na portal, pitanje urednice je ispravljeno, te je korišten ispravan naziv Nacrta zakona, čime nije vjerodostojno prenesen tok razgovora. U okviru ove objave samo jedan citat je vizuelno izdvojen, mitropolita Joanikija, koji se protivi Nacrtu zakona: Komentarišući Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, mitropolit je poručio da vjere treba da se čuju kada se donose zakoni koji u nekoj mjeri zadiru i u vjerska osjećanja i nasljeđe.” Dodatno, citirana je i mitropolitova izjava zasnovana na dezinformacijama i činjenično neutemeljena: „’Slučajevi promjena pola su dosta rijetki i imamo razumijevanja za takve ljude. Ali podsticati čovjeka na takvu jednu neprirodnu dilemu je zaista opasno jer se radi o maloljetnim ličnostima. Poznato je da oni koji promijene pol kasnije imaju probleme, žele da se vrate u prvobitno stanje, dolazi do neizlječivih trauma, dolazi do samoubistava… Zar nam i ovako nije dosta problema, nego hoćemo ih još? Moramo, iz pastirskih razloga imati stav o tome i mora se čuti’, kazao je za TVCG.”

Pozivamo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da pokrene inicijativu za utvrđivanje diskriminacije i povrede ljudskih prava, kao i Agenciju za elektronske medije da utvrdi da li je došlo do povrede Zakona o nacionalnom emiteru javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. Pozdravljamo najavu članice Savjeta RTCG-a Milice Špajak da će adresirati pitanje pokrenuto kod Ombudsmanke RTCG-a, a u odnosu na neuravnoteženo izvještavanje u informativnoj emisiji “Dnevnik”, te pozivamo da isto učini i u odnosu na pitanje emisije “Argumenti”.

Javni servis pozivamo da unaprijedi svoju uređivačku politiku i uloži napore da obezbijedi adekvatan medijski prostor, koji će omogućiti poštovanje principa sekularnosti Crne Gore i ljudskih prava, i diskusiju koja će adekvatno informisati građanke i građane o važnosti usvajanja Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja za cjelokupno društvo, te njegovom doprinosu unapređenju ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u Crnoj Gori.

Asocijacija Spektra
NVO Juventas
Crnogorski ženski lobi
NVO Link
Aktivna zona
NVO Prima
Centar za ženska prava
Udruženje LBTQ žena Stana
ANIMA
LGBTIQ Asocijacija Kvir Montenegro
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
CEDEM
CEMI
Akcija za ljudska prava