Putujuća fabrika filma UBRZAJ posjetila 10 opština i škola u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je sa Putujućom fabrikom filma UBRZAJ, tokom marta, obišao deset opština u Crnoj Gori i u deset različitih škola organizovao projekcije filmova uz prateće diskusije, a u okviru projekta „Mladi za mlade!“, koji CGO sprovodi uz podršku Ambasade SAD u Podgorici kroz Program malih grantova Demokratske komisije.

Preciznije, od 07. marta do 22. marta 2024. godine, Putujuća fabrika filma UBRZAJ posjetila je JU Obrazovni centar Šavnik, JU Srednja mješovita škola Andrijevica, Gimnaziju „Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju, Gimnaziju Cetinje, OŠ „Risto Manojlović“ u Kolašinu, OŠ „Maršal Tito“ u Ulcinju, OŠ „Ratko Žarić“ u Nikšiću, Srednja mješovita škola „Mladost“ u Tivtu, Srednju ekonomsku školu „Mirko Vešović“ u Podgorici i JU Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ u Beranama.

Preko 200 mladih ljudi, različitog uzrasta i iz različitih krajeva Crne Gore, imalo je priliku da kroz filmsku vizuru i interakciju sa vršnjacima uči o ljudskim pravima, manifestacijama vršnjačkog nasilja, posljedicama nekih loših trendova koji uzrokuju i različite poremećaje u razvoju mladih, zatim rodnoj ravnopravnosti i nasilju nad ženama. Na taj način, osnovcima i srednjoškolcima širom Crne Gore približena je složena i osjetljiva tematika ljudskih prava, ali i popularizovan filmski izraz i društveno angažovani filmovi.

Mladi su danas izloženi brojnim neprimjerenim sadržajima koji utiču i na njihove stavove, ali i ukupno oblikovanje. Stoga je cilj projekcija odabranih filmova, prilagođenih njihovom uzrastu, bio razvijanje razumijevanje prema modernom konceptu ljudskih prava i kritičkom promišljanju, ali i podsticaj da sami stanu u zaštitu svojih prava. Projekcije filmova i prateće diskusije su pokazale da su učenici i učenice širom Crne Gore spremni da otvoreno razgovaraju i dodatno se edukuju kako bi adresirali probleme koji ih se tiču.

Nikola Đurašević, asistent na programima