Reagovanje na izjavu predsjednika poslaničkog kluba PES-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ovim putem reaguje na  izjavu predsjednika poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES), Vasilija Čarapića, u Centralnom dnevniku televizije NOVA M, dana 23.03.2024. godine, a u kojoj je komentarisao publikaciju CGO-a  Poslanici i pripravnici moraju mnogo bolje – prvih šest mjeseci 28. saziva Skupštine kroz aktivnosti u plenumu i službena putovanja.

Čarapić je, tom prilikom, tvrdio da podaci iz navedene publikacije nijesu tačni, da nigdje u publikaciji nije naveden period monitoringa na koji se odnose podaci, kao i da su iz PES-a dobili zvanične podatke od službe Skupštine po kojima su svi poslanici iz tog poslaničkog kluba govorili u plenumu i imali minutažu.

CGO podsjeća da je vremenski period na koji se odnose podaci iznijeti u publikaciji jasno naznačen na čak 20 mjesta u publikaciji, što Čarapiću ne bi moglo promaći da je ijednom pogledao ili pročitao publikaciju ili prateće saopštenje. Naime, vremenski period je istaknut i na naslovnici, a odnosi se na prvih šest mjeseci rada Skupštine, odnosno od 27. jula 2023. do 01. februara 2024. godine.

CGO javno prilaže dokument dobijen od strane službe Skupštine, iz kojeg su podaci korišteni za publikaciju, i na kojem je, takođe, jasno istaknuto na koji se period podaci odnose i koja je minutaža govora po poslaniku/ci. S obzirom da je Čarapić naveo da raspolaže dokumentom službe Skupštine koji pokazuje drugačije trebao bi da isti javnosti pokaže.

CGO ističe da je pristup poslanika Čarapić ne samo površan već i neodgovoran i utuživ, jer javno iznosi neutemeljene činjenice. Posebno je zabrinjavajuće kad to radi šef poslaničkog kluba i to vladajuće partije. Ovakve izjave nijesu u skladu sa demokratskim načelima argumentovanog dijaloga sa civilnim sektorom, a posebno onim dijelovima koji imaju kritički izraz.

Nadamo se da će ubuduće Čarapić pažljivo pročitati materijal prije reakcije na isti, a najmanje što se od njega sada očekuje jeste da uputi javno izvinjenje zbog lažnih tvrdnji kojima je pokušao dovesti u pitanje kredibilitet našeg rada.

Nikola Mirković, saradnik na programima