Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava bez napretka u oblasti medija

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti.

CGO ukazuje da mediji u Crnoj Gori ostaju duboko polarizovani i politizovani. To je dijelom i refleksija društveno-političkih procesa, čime se ograničava priliv objektivnih informacija i dodatno otežava razvoj profesionalnog novinarstva.

Indikatovno je da se odnos donosilaca odluka prema medijima ne mijenja – oni koji dođu do pozicija moći, suprotno javnom interesu, medije nastavljaju da dijele na podobne i nepodobne i shodno tome im omogućavaju ili uskraćuju pristup sagovornicima i informacijama, kao i javnim fondovima.

Crnogorsku medijsku scenu, već tradicionalno, karakterišu brojni problemi – od napada na novinare i medije, sve alarmantnijeg stanja na RTCG-u, finansiranja iz javnih fondova po čudnim kriterijumima, slabe samoregulacije, itd. Takođe, Crna Gora zbog neusaglašenosti medijske regulative ima blokadu kad je riječ o korišćenju određenih fondova EU.

CGO posebno izražava zabrinutost što najavljene verzije medijskih zakona neće adresirati neke od gorućih problema, poput stanja u RTCG. Preciznije, aktuelnom verzijom Nacrta Zakona o RTCG, kojom se predviđa drugačija struktura Savjeta RTCG i strožiji kriterijume njihovog izbora, neće se okončati mandat sadašnjeg saziva, iako bi to bio jedini logičan način da se počne sa rješavanjem problema u toj medijskoj kući. Na apel NVO Ministarstvo kulture i medija nije odgovorilo, a Skupština Crne Gore je, suprotno pozivu civilnog sektora, izvršila izbor dva člana po aktuelnom Zakonu o RTCG, koji će za mjesec ili dva prestati da važi, uključujući i reizbor jednog člana Savjeta koji je dva puta učestvovao u nezakonitom izboru generalnog direktora RTCG, Borisa Raonića.

Podsjećamo, Raonić je još uvijek na poziciji generalnog direktora uprkos izrečenim pravosnažnim sudskim presudama koje utvrđuju da je to imenovanje nezakonito, kao i mišljenja Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da Raonić ne ispunjava ni tehničke uslove za izbor na tu funkciju.

CGO izražava posebnu zabrinutost zbog teških ekonomskih uslova u kojima novinari i novinarke radi, što ima već ozbiljne posljedice i na nivo samocenzure.

CGO će nastaviti da medijsku scenu i da ukazuje na loše politike i prakse koje postaju već karakterstika svih vlasti, ali i da kroz svoje programske aktivnosti doprinosi promjenu situacije na bolje. Bez slobode i održivosti medija, fizičke i ekonomske sigurnosti novinara, ali i odgovornog pristupa vlasti, nema ni objektivnog informisanja javnosti niti istinskog demokratskog društva.

 Nikola Obradović, asistent na programima