Podrška Rezoluciji UN o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici

REKOM mreža pomirenja (RMP) poziva Vladu Crne Gore da se pridruži zemljama koje ko-sponzorišu UN Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, jer je spomen na žrtve genocida osnovni uslov da se održi  odgovornost i da ožive humanistički i civilizacijski principi društva u državama na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

REKOM mreža pomirenja (RMP) podsjeća da je oko 35.000 građana i građanki Crne Gore potpisalo peticiju za osnivanje Regonalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i žrtvama (REKOM) na temelju presuda MKSJ.

Konsponzorstvo ove rezolucije od Vlade Crne Gore ima podršku oko 110 NVO i preko 500 građana i građanki Crne Gore koji su javno istupili na ovaj način, što je i najmasovniji vid mobilizacije oko nekog pitanja u civilnom sektoru Crne Gore posljednjih decenija.

REKOM mreža pomirenja (RMP) ukazuje da je sazrela društvena potreba i politička obaveza da Vlada Crne Gore pokaže odlučnost da gradi evropsku Crnu Goru u kojoj se razvija kultura sjećanja bez politike koja je dovela do 130.000 žrtava i do genocida u Srebrenici jula 1995. godine. Bez stalnog promišljanja prošlosti i bez kritičke misli i istraživanja cjelokupna društva mogu ostati okamenjena u lažnim mitovima o prošlosti, a odgovornost se može pretvoriti u svoju suprotnost, u kojoj se više ne prepoznaje stvarnost i današnjica, ko je žrtva a ko zločinac.

Srebrenica, kao istorijski i etički međaš savremene Evrope, treba da bude trajno obilježena ovakvim dokumentom, da opominje i zahtijeva objektivnu potvrdu, a prije svega da djeluje za mirnu, osviješćenu budućnost.