Završena Mala škola filma dodjelom diploma

Dodjelom diploma večeras je završena dvomjesečna Mala škola filma za 18 osnovaca i osnovki, a u okviru šireg projekta „Mladi za mlade!“, koji Centar za građansko obrazovanje (CGO) sprovodi uz podršku Ambasade SAD u Podgorici kroz Program malih grantova Demokratske komisije.

U sklopu ovog programa, mladi su imali 13 radionica uz mentorstvo, što im je obezbijedilo jedinstvenu priliku da uče o filmskoj umjetnosti od crnogorskih reditelja novije generacije – Andra Martinovića, Biljane Vušović i Sare Stijović.

Mala škola filma je učesnicima i učesnicama pružila široku lepezu znanja i vještina, jer je kombinovala teorijski i praktični dio filmske produkcije. Tokom radionica, oni su se upoznali sa različitim aspektima filmskog stvaralaštva, sa fokusom na razvoj scenarija i snimanje, a neke svoje razrađene ideje pretvorili su i u kratke filmove.

Pored osnovnog filmskog obrazovanja, jedan od ključnih aspekata Male škole filma bio je i učenje o ljudskim pravima i toleranciji. Filmovi koje su stvarali tematski su se bavili važnim društvenim pitanjima, sa namjerom da se mladima ukaže na moć umjetnosti, preciznije filma, kao sredstva za promovisanje pozitivnih društvenih promjena.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da radim sa ovako talentovanim grupama mladih filmskih entuzijasta” navodi Sara Stijović, rediteljka i mentorka na radionicama.

Puna je utisaka i Petra Vujisić, jedna od učesnica ovog programa. “Mala škola filma za mene je bila fantastična. Uživala sam jer smo mogli da iskažemo svoju kreativnost, družimo se i upoznamo nove ljude. Takođe, naučila sam dosta o ljudskim pravima i filmu, ” kaže ona.

Diplome za uspješno pohađanje Male škole filma dobili su: Iva Bulatović, Petar Begović, Mateja Krunić, Marija Anđelić, Sara Gardašević, Bogdan Begović, Marija Zueva, Jana Jovićević, Mia Vasiljević, Dunja Rakočević, Maris Arabelović, Hana Imširović, Đorđe Šćepanović, Petra Vujisić, Teodora Brajović, Emanuela Džabić i Emina Suljević.

Valentina Ostojić, saradnica na programima