I dalje nema sistematičnog pristupa rješavanju problema na UCG

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da su optužbe koje je iznio predstavnik studenskog parlamenta Biotehničkog fakulteta Miloš Bulatović, na račun pojedinih profesora tog fakulteta za koje se tvrdi da su vršili pritiske u smislu prijetnji i podmićivanja kako bi članovi Studentskog parlamenta u Vijeću glasali za kandidata Slavka Mijovića ozbiljne i još jedna u nizu svakodnevnih nezakonitosti koje pogađaju UCG.

Ovakav, već viđen scenario na drugim fakultetima zahtijeva hitno sprovođenje disciplinskog postupka protiv pomenutih Dejana Pejovića i kandidata za dekana Biotehničkog fakulteta Slavka Mijovića. Neophodno je i preispitivanje metoda kojima su se služili pojedini profesori i studenti da bi navedeni došli do funkcija, a prevashodno hitno podnošenje krivične prijave protiv osumnjičenih zbog prinude, ucjene i nuđenja mita. Tužilaštvo bi moralo da je da utvrdi istinitost svih iznešenih navoda.

Očigledno je da na Univerzitetu Crne Gore (UCG) postoje brojna pitanja za nadležne istražne organe, koje CGO poziva već duži vremenski period da uđu na sve organizacione jedinice UCG i utvrde činjenice o pronevjerama, pritiscima, ucjenama, podmićivanjima, duplim prodajama i višestrukim sklapanjima štetnih kupoprodajnih ugovora, enormnim zaradama dok sam UCG ima do sada nezapamćen minus, i sl.

Situacija nije ništa bolja ni na Filozofskom fakultetu. Zabrinjavajući su podaci o naplati duplih školarina po jednom studentu, za koje je EK kroz projekat “Obrazovna politika”obezbijedila besplatne školarine. Dodatno, nepojmivo je da pronevjera novca od neplaćenih poreza i doprinosa državi za zapošljene pod opravdanjem finansijskog opstanka ovog fakulteta ne zanima nadležne organe u smislu da pokrenu odgovarajuće istražne i procesne radnje. Imajući u vidu da ovo sve nije bilo nepoznato rukovodstvu UCG, CGO mora upitati zašto se do sada čekalo i zašto u ovom konkretnom slučaju predsjednik UO UCG Duško Bjelica izbjegava da uvede prinudnu upravu, već traži modalitete koje nije tražio kada je bila riječ o uvođenju prinudne uprave na Pravnom fakultetu.

Takođe, CGO smatra da je početna cijena od 1.200 eura/m2 za 11 stanova koje je UCG stavio na tendersku prodaju previsoka u odnosu na postojeću ekonomsku krizu, te da je zbog toga realno očekivati da pitanje prodaje tih stanova ne može biti brzo riješeno. Dodatno, treba imati u vidu i raniju izjavu Bjelice da je građevinska firma “Kroling” izvršila nezakonitu duplu prodaju i prodala trećem licu stanove koji se nalaze u vlasništvu UCG. Postavlja se pitanje da li su time obuhvaćene i stambene jedinice koje su objavljene ovim tenderom? Ako je tako, kako je onda moguće uopšte objavit poziv za tendersku prodaju stanova, a da se prethodno nije provjerila sva pravna procedura? I ko je, zapravo, oštećena strana u kupoprodajnom krugu otkupa stanova? Ovo je sigurno, još jedno u nizu pitanja za nadležne organe istrage u Crnoj Gori, koji se na žalost samim stanjem na UCG sistemski izbjegavaju baviti.

CGO ne očekuje bitno unaprijeđenje stanja na UCG nkaon završenih kontrola na pojedinm fakultetskim jedinicama, na kojima će po svemu sudeći biti uvedene prinudne uprave, jer je čitav taj proces nedovoljno konzistentan i zasnovan na duplim standardima.

Snežana Kaluđerović, Koordinatorka programa