EK i OEBS da se uključe u utvrđivanje izbornog rezultata

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u svijetlu upravo završenih predsjedničkih izbora nakon kojih su oba kandidata proglasila pobjedu, poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da obezbijedi prisustvo relevatnih međunarodnih predstavnika, a posebno predstavnika Evropske komisije (EK) i Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS), kako bi detaljno pregledali kompletan izborni materijal i utvrdili neupitan rezultat. Ovo je neophodno u cilju stvarnog napretka demokratskih procesa u Crnoj Gori, smirivanja eventualnih tenzija i jačanja povjerenja u institucije sistema.

CGO upozorava DIK da bi bilo neodgovorno i krajnje nepotrebno proglašavati bilo kakve rezultate bez da se unaprijed obezbijedi supervizija potrebnih međunarodnih subjekata. To je posebno važno imajući u vidu da su ovi izbori bili praćeni brojnim i osnovanim sumnjama zloupotrebe državnih resursa i samih izbornih procesa u cilju izbornog inžinjeringa koji ide u korist vladajuće strukture. Da stvar bude gora, nijedna nadležna državna institucija nije reagovala na hiperprodukciju dokaza o pritiscima na birače ili osmišljavanju sistema za te pritiske. Umjesto da doprinesu kroz zakonom predviđene postupke da se osnovane sumnje u izbornim zloupotrebama u potpunosti rasvijetle, nadležne institucije su svojim ćutanjem dodatno učvrstile ove sumnje i dovele u pitanje regularnost tek održanih predsjedničkih izbora, a posebno imajući u vidu da je razlika između kandidata manje od 2%, a što bi moglo da mijenja izborni rezultat u slučaju utvrđivanja nepravilnosti na samo nekoliko izbornih mjesta. Ovakve okolnosti od državnih institucija zahtijevaju posebnu odgovornost, ali i pružaju šansu da se pokažu kao profesionalne i depolitizovane.

CGO poziva sve aktere izbornog procesa da prilože potrebne dokaze o izbornim nepravilnostima kao doprinos utvrđivanju konačnog i pravog rezultata ovih veoma značajnih izbora.

CGO cijeni da je više nego jasno da DIK samostalno ne može iznijeti do kraja odgovornost koju su mu okolnosti stavile na riješavanje i da je stoga neophodno pozvati predstavnike EK i OEBS-a da uzmu potrebno učešće kako bi se ovo pitanje do kraja adekvatno razriješilo.

Daliborka Uljarević, Izvršna direktorka