Crna Gora mora doći do fer i slobodnih izbora

Centar za građansko obrazovanje (CGO) cijeni da je napravljen nepotreban propust kada je Državna izborna komisija (DIK) odlučila da objavi preliminarne rezultate bez prisustva relevantnih međunarodnih posmatrača sa kojima bi detaljno pregledali izborni materijal i utvrdili pouzdan rezultat.

CGO smatra da su izbori protekli u izuzetno napetoj atmosferi, kojoj je prethodila hipeprodukcija informacija o širokim zloupotrebama državnih resursa i pritisaka na birače. Nažalost, nadležne državne institucije nijesu profesionalno reagovale na ovo niti su istražile navode koji su javno iznijeti, čime su dodatno osnažili sumnje u legitimnost izbornog procesa.

Zabilježene su nepravilnosti u biračkim spiskovima, tokom brojanja listića, kamere ispred biračih mjesta, ubacivanje više glasačkih listića od strane članova biračkog odbora i niz drugih proceduralnih nepravilnosti. Sve ovo doprinosi stvaranju slike Crne Gore kao države koja nije spremna da do kraja ispoštuje demokratske procedure i volju svojih građana i građanki. Građanima Crne Gore je potrebno vratiti povjerenje u institucije i sam izborni proces, a neregularnosti o kojima se govori u javnosti bez adekvatnog odgovora institucija samo dodatno otežavaju situaciju. CGO još jednom poziva sve aktere izbornog procesa da prilože potrebne dokaze o izbornim nepravilnostima kao doprinos utvrđivanju konačnog i pravog rezultata izbora, i apeluje na DIK da u prisustvu međunarodnih posmatrača detaljno pregleda kompletnu izbornu dokumentaciju. Insistiramo da se posebna pažnja posveti glasovima putem pisma kojih je bilo čak 11683 što čini 2,28 % ukupnog biračkog tijela, odnosno 3,57% birača koji su glasali, a što je jako važno u kontekstu vrlo male razlike među predsjedničkim kandidatima i ranije navedenih osnova sumnje u zloupotrebe državnih resursa.

Ovi izbori su ukazali da se više ne može ignorisati problem visoko politizovane izborne administracije u Crnoj Gori, jer za posljedicu imamo anesteziranje te institucije i činjenicu da je ona nedostatkom potrebnih kapaciteta direktno uticala na podizanje tenzija u izbornoj noći nemajući nikakav odgovor na ono što se dešavalo pred očima građana i građanki Crne Gore.

Predsjednički izbori su samo dodatno potvrdili tezu da u Crnoj Gori ne postoji jasna razlika između države i partijskih struktura i da je upravo to jedan od ključnih izazova za dalji put Crne Gore ka EU. Mora se prekinuti kontinuitet zloupotreba državnih resursa od strane vladajuće strukture kroz izborne procese a sada se otvara prava prilika za to.

Nikola Djonović, koordinator programa