Članovi/ce Savjeta za zaštitu od diskriminacije iz NVO sektora privremeno zamrznuli svoje članstvo

Članovi i članice Savjeta za zaštitu od diskriminacije iz reda nevladinih organizacija Milan Šaranović, Biljana Alković, Daliborka Uljarević i Zdravko Cimbaljević zamrzli su juče svoje članstvo u tom tijelu sve dok predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ne upriliči razgovor sa predstavnicima organizacija osoba s invaliditetom, koje to traže već neko vrijeme.

Ovakva odluka je donešena kako bi se naglasilo da se zahtjevi organizacija osoba s invaliditetom, tj. samih osoba s invaliditetom moraju shvatati ozbiljnije, te dati solidarna podrška njihovim nastojanjima da se položaj osoba s invaliditetom u Crnoj Gori unaprijedi.

Član Savjeta za zaštitu od diskriminacije, kao predstavnik organizacija za ljudska prava Milan Šaranović, i sam osoba s invaliditetom, na jučerašnjoj sjednici, koja je tematski bila posvećena političkoj diskriminaciji, pokrenuo je razgovor o ovom pitanju i najavio zamrzavanje svog rada. On je pozvao kolege i koleginice iz sindikata i NVO sektora da se solidarišu sa tim njegovim činom pomažući tako da se ukaže da problemi osoba sa invaliditetom neće nestati ako se oni sami ignorišu. Svi predstavnici NVO sektora su se sa njim solidarisali zamrzavajući i svoje članstvo, dok to nije uradila predstavnica Saveza sindikata.

Razlog nezadovoljstava organizacija osoba s invaliditetom, tj. cjelokupnog pokreta osoba s invaliditetom leži u činjenici da je Vlada Crne Gore po drugi put, a bez konsultacija sa ovim organizacijama, ukinula Savjet za brigu o licima s invaliditetom. Inače, ovaj Savjet je bio jedino tijelo koje se na visokom nivou bavilo razmatranjem stanja i iniciranjem unaprijeđenja položaja osoba s invaliditem u Crnoj Gori.

Podsjećanja radi, Vlada Crne Gore je 18. apila donijela odluku kojom se broj radnih tijela racionalizuje. Tom odlukom, između ostalih ukinut je Savjet za brigu o licima s invaliditetom. Organizacije osoba s invaliditetom su izrazile negodovanje i protest, te kroz otvoreno pismo zatražili razgovor sa Predsjednikom Vlade. U međuvremenu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja raspisalo je javni poziv za predlaganje kandidata ispred nevladinih organizacija osoba s invaliditetom u istoimeni savjet, ali kao savjetodavno tijelo ministra rada i socijalnog staranja. Organizacije osoba s invaliditetom su odbile da delegiraju članove i članice u taj i takav Savjet. Nakon toga još jednom je ponovljen poziv predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću. No, organizacije osoba s invaliditetom su ostale uskraćene za odgovarajući odgovor od strane Predsjednika Vlade, odnosno njegovog kabineta, ali i za odgovor od Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na sjednici je dat odgovor da će Predsjednik Vlade Crne Gore upriličiti razgovor sa predstavnicima organizacija osoba s invaliditetom, čim do njega dođu zahtjevi, tj. čim Ministarstvo rada i socijalnog staranja njemu proslijedi predmet.

Članovi i članice Savjeta:

Milan Šaranović
Daliborka Uljarević
Zdravko Cimbavljević