Tortura se još u Crnoj Gori ne procesuira u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da se danas širom svijeta obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Ovaj dan je utemljen Konvencijom protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka koju su donijele Ujedinjene nacije a čija je potpisnica i država Crna Gora.

Ovim povodom CGO ističe da se crnogorsko društvo uspjelo izboriti sa sistemskom torturom, koja je bila karakteristična za period ratnih zbivanja devedesetih godina. Ali, nije se uspjela izboriti sa torturom u pojedinačnim slučajevima koji su vrlo zabrinjavajući jer u najvećem broju ostaju nerasvijetljeni i nekažnjeni. Posebno treba podsjetiti na slučaj Aleksandra Pejanovića koji i dalje stoji kao opomena, ali i prijetnja svakom građaninu i građanki Crne Gore, jer do kraja nije utvrđena odgovornost počinilaca niti su izvedeni pred lice pravde nalogodavci. Tu su i slučajevi “Orlov let”, zlostavljanje u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), ranije i nečovječno i ponižavajuće postupanje prema štićenicima JU “Komanski most”, kao i brojni drugi koji su ostali pod velom tajne do danas, uprkos međunarodnim standardima koje je Crna Gora zvanično prihvatila i izričitim preporukama međunarodnih stručnih tijela u pogledu procesuiranja slučajeva mučenja i zlostavljanja. Dodatno, vrijedi ukazati i na prijetnju od porasta određenih pojavnih oblika torture koji se mogu prepoznati u slučajevima porodičnog i sve izraženijeg vršnjačkog nasilja.

CGO ističe da je država obavezna postupati odgovorno u borbi protiv torture u bilo kojem obliku. Nedjelotvornim i neefikasnim vođenjem postupaka, koji rezultiraju uslovnim osudama i često značajno ublaženim kaznama, promoviše se nekažnjivost, ohrabruje mučenje i zlostavljanje, krše međunarodni standardi poštovanja ljudskih prava a time i dovodi u pitanje kapacitet pravosudnih organa u procesu uspostavljanja vladavine prava.

CGO podsjeća da je Konvencija protiv mučenja i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni i postupaka, usvojena pod okriljem UN-a 1984. godine, a da Crnu Goru pored ove konvencije na borbu protiv svih oblika torture obavezuje i Opcioni protokol uz Konvenciju protiv mučenja, kojim je ustanovljen sistem nadgledanja zatvorskih i pritvorskih jedinica od strane Potkomiteta za sprečavanje mučenja a Zakonom o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore predviđeno je uspostavljanje nacionalnog mehanizma za sprječavanje mučenja pod okriljem Zaštitnika.

Mirela Rebronja, koordinatorka programa