CGO po šesti put domaćin američkim polaznicima programa Marshall Memorial Fellowship u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je bio domaćin polaznicima/cama ovogodišnjeg programa American Marshall Memorial Fellowship tokom njihovog boravka u Crnoj Gori od 28. juna. do 3. jula 2012.

Marshall Memorial Fellowship, osnovan je 1982, od strane njemačkog Marshall Fonda u SAD-u čiji je cilj bio predstaviti novu generaciju evropskih lidera u Sjedinjenim američim državama. Program je usmjeren na razmjenu ideja i najboljih praksi između SAD i Europe. Marshall Memorial Fellowship pruža jedinstvenu priliku novim liderima i liderkama iz SAD i Evrope za istraživanje politika, poslovne inovacije i upoznavanje kultura sa druge strane Atlantika. Polaznici programa sastaju se formalno i neformalno s nizom političara, finansijskih i pravnih donosioca odluka i istaknutih članova društva iz najrazličitijih sfera. Sam program funkcioniše u SAD i u 39 država Evrope, kao jedan od najprestižnijih liderskih programa povezujući preko 3000 lidera i liderki širom planete.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori, predstavnici ovog značajnog američkog programa imati su priliku da upoznaju različite aspekte crnogorske realnosti kroz putovanja po zemlji i susrete sa različitim donosioca odluka iz politike, biznisa, NVO sektora i medija.

Posjete American Marshall Memorial Fellowship-a Crnoj Gori postale su tradicija upravo na inicijativu CGO-a koji je prvu grupu ugostio 2008, a sada CGO ovim putem razvija saradnju sa najrenomiranijim organizacijama iz čitavog svijeta i širi krug onih koji Crnu Goru upoznaju direktno, a koji će u perspektivi, na različite načine moći doprinijeti razvoju Crne Gore.

Delegaciju American Marshall Memorial Fellowship-a činili su:

• Donald Brooks, koordinator u Obrazovnom udruženju Tenesija;
• Derek Chen, direktor za za međunarodne poslove u Privrednoj komori Sjeverne Karoline;
• Sol Flores izvršna direktorka organizacije La Casa Norte (LCN) sa sjedištem u Čikagu;
• Charles Knutson, viši politički savjetnik u kabinetu Guvernera Vašingtona i potpredsjednik političkih i vanjskih odnosa u Privrednoj komori u Sijetlu;
• Anna Sifford, nastavnica u srednjoj školi Uplift Education u Dalasu;
• Marlowe Stoudamire, direktor projekta poslovnog strateškog razvoja i korporativnog planiranja u Henri Ford zdravstvenom sistemu (HFHS) u Detroitu;

Damir Nikočević, saradnik na programima/PR