Svako ima pravo na slobodu izražavanja i okupljanja

Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Kosova i Crne Gore, najsnažnije osuđuje govor mržnje i pozivanje na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa “SeaSide Pride” koja je najavljena za 24. jul 2013. u Budvi.

Uprkos činjenici o izuzetno visokom nivou homofobije u crnogorskom društvu na koju ukazuju brojna istraživanja javnog mnjenja, zabrinula nas je surovost poruka mržnje, netrpeljivosti i poziva na nasilje prema LGBT populaciji koja je prethodnih dana preplavila javni prostor, što samo podsjeća da je dug put u borbi protiv predrasuda i izgradnji društva kulture ljudskih prava.

Parada ponosa samo je jedan od legitimnih načina, zasnovan na načelima Ustava i zakona države Crne Gore, kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj i pokušaju da se izbore za jednakost u uživanju svojih prava i sloboda bez straha od nasilja i osude. U tom pravcu izražavamo punu podršku organizovanju “SeaSide Pride” smatrajući je važnom za unaprijeđenje položaja članova/ica LGBT zajednice, ali i za ukupan demokratski razvoj Crne Gore.

Koalicija KORAK izražava nadu da će nadležne institucije, koje su i podržale organizaciju ovog događaja, obezbijediti sigurnost svih učesnika/ca. Takođe, očekujemo brzu i efikasnu reakciju nadležnih državnih organa u procesuiranju prijetnji i poziva na linč koje je lider LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević dobio posljednjih dana, uključujući i objavljivanje čitulje sa njegovim imenom i prezimenom i fotografijom.

Koalicija KORAK poziva sve građane i građanke da pokušaju da razumiju da je suživot različitosti ne samo neminovnost, već i bogatstvo i prednost savremenog društva, te da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja određenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja čitavog društva.

Želimo još jednom da iskažemo poštovanje prema kolegama iz LGBT Foruma progres za hrabrost u svakodnevnoj istrajnoj borbi za unaprijeđenje položaja LGBT osoba, kao nadu da će sjutrašnji “SeaSide Pride” proteći u mirnoj atmosferi i bez nasilja.

Koaliciju KORAK čine YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS mreža za ljudska prava, Gej Strejt Alijansa (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO), LGBT Forum progres (iz Crne Gore).

Ispred Koalicije KORAK,

Petar Đukanović, Koordinator programa u CGO-u