Napadi na novinare su slabost države i njenih institucija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) snažno osuđuje napad na novinara dnevnog lista “Vijesti” i nedjeljnika “Monitor” Tufika Softića i poziva nadležne organe da hitno i efikasno sprovedu istragu koja će otkriti počionice i nalagodavce tog mučkog čina koji je bio direktna prijetnja ne samo Softiću, već i njegovog porodici, ali i svim slobodnomislećim novinarima u Crnoj Gori.

Naime, za sad nepoznata lica su pored Softićevog autobomobila, koji je bio parkiran u dvorištu njegove porodične kuće, sinoć oko 22h bacila eksplozivnu napravu. U tom trenutku, Softić je bio u kući sa ženom i djecom. Softić je bio meta napada i prije šest godina, kada je pred svojom kućom brutalno pretučen, a do danas taj slučaj nije istražen do kraja čime su praktično nadležni državni organi dali ohrabrenje i za novi napad na ovog novinara. I prije tog napada, Softić je dobijao prijetnje zbog svojih tekstova o kriminalu i kriminalnim grupama sa sjevera Crne Gore.

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za slobodu izražavanja Frenk la Rue, u izvještaju nakon svoje posjete Crnoj Gori u junu ove godine, naglasio je da najveći problem Crne Gore, kada je riječ o slobodi izražavanja, ostaju mnogi nerazjašnjeni slučajevi napada na novinare. Visoki predstavnik Evropske komisije Dirk Lange je, tokom jula, podvukao da je sloboda medija jedan od ključnih stubova demokratije i osnovno pravo koje je zaštićeno evropskim i međunarodnim sporazimima, i poručio da EK neće prihvatiti nikakva odstupanja od ovih standarda od strane zemalja koje streme članstvu u EU.

Država Crna Gora mora pokazati vidljive i uvjerljive rezultate u vođenju istraga oko brojnih nerazjašnjenih napada na novinare koji su se u svom radu bavili i najvećim preprekama Crne Gore na putu ka EU, poput korupcije i organizovanog kriminala, ali i veza kriminalnog miljea sa političkim donosiocima odluka. U suprotnom, nadležne institucije šalju poruku da su novinari koji otvaraju te za mnoge neprijatne, ali sa stanovišta javnog interesa potrebne teme, legitimne mete čime pokazuje svoju slabost, ali i nedostatak političke volje i kapaciteta da zaštite novinare što je neprihvatljivo. Nekažnjivost zločina nad novinarima, ali i slobodom izražavanja uopšte, je velika prepreka daljem razvoju istraživačkog i profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori, a svakako suprotna javnom interesu. Bez bez slobodnih, nezavisnih i kritički orijentisanih medija nijedno društvo ne može biti demokratsko niti napredovati na svom putu ka EU.

CGO apeluje i na medijsku zajednicu da bude jedinstvena u osudi ovog napada i da u tom dijelu prevaziđe svoje tekuće podjele, jer se radi o kolegi novinaru a samim tim napadu na samu profesiju.

Petar Đukanović, koordinator programa