Rasvijetliti sudbinu svih nestalih

U susret Međunarodnom danu nestalih, koji se obilježava 30. avgusta, Centar za građansko (CGO) obrazovanje podsjeća da su države i društva postjugoslovenskih zemalja dužni neprestano i posvećeno raditi na rasvjetljavanju sudbine svih stradalih tokom ratova devedestih godina.

Pravna, ali i ljudska, je obaveza učiniti sve da podaci o grobnicama i mjestima stradanja na teritoriji svake od zemalja budu pronađeni. Nažalost, i danas, dvije decenije od ratova koji su se dogodili u regionu, mi i dalje govorimo o hiljadama nestalih lica na ovim prostorima.

Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta 34 886 lica je nestalo u periodu 1991-2001. Za posmrtnim ostacima 11 859 osoba se još uvijek traga, od čega je 10 190 osoba čija je sudbina i dalje nepoznata, a za 1 669 nestalih su poznati podaci o stradanju ali posmrtni ostaci nijesu pronađeni.

U Crnoj Gori se kao nestalo vodi 61 lice, iako udruženja porodica žrtva, kao i organizacije koje su posvećene uspostavljanju tranzicione pravde kontinuirano rade na pronalaženju novih podataka i tragova koji bi vodili rješavanju svih otvorenih slučajeva.

CGO opominje da se ne smije zaboraviti na bol porodica koje i dalje tragaju za svojim najbližim, jer bez obzira na godine koje prolaze njihova patnja ne prestaje, pa im u tom pravcu kao pojedinci, ali i društva uopšte, dugujemo punu podršku, pomoć i solidarnost.

Mirela Rebronja
Koordinatorka programa