Mladi trčali za REKOM u Podgorici

U okviru 20. Jubilarnog podgoričkog maratona danas se u Podgorici trčalo za REKOM (Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije od 1991. do 2001).

Cilj akcije, koja je osim u Podgorici, danas bila organizovana i u Ljubljani, bio je da skrene pažnju donosiocima odluka, ali i široj javnosti, o neophodnosti što bržeg osnivanja REKOM-a. Istovremeno sa podgoričkom trkom za REKOM, održava se i drugi sastanak Regionalne ekspertske grupe za REKOM koju čine lični izaslanici predsjednika država bivših republika SFRJ. Oni u Zagrebu razmatraju Prijedlog statuta REKOM-a, ustavno pravne i političke aspekte kao i mogućnosti osnivanja međudržavne komisije koja će svojim djelovanjem voditi dugo čekanom zadovoljenju pravde za sve žrtve ratova koji su dogodili tokom devedestih godina, na čemu organizacije civilnog društva godinama insistiraju vodeći inicijativu za REKOM.

U današnjoj trci za REKOM učestvovao je veliki broj mladih ljudi, učenika/ca srednjih škola koji su u obilježjima REKOM-a trčali u sklopu trke za srednjoškolce i time dali i neposredan doprinos afirmaciji inicijative za REKOM, pokazavši svoju privrženost ideji osnivanja regionalne komisije koja bi trebalo da doprinese rasvjetljavanju ratne prošlosti i uspostvaljanju ponovnog povjerenja i trajnog mira na području bivše Jugoslavije.

Akcija Trčim za REKOM je dio šire regionalne akcije pa je, osim u Podgorici i Ljubljani, već organizovana u Sarajevu i Zagrebu, a u sklopu gradskih maratona u narednim mjesecima biće održana u Prištini, Beogradu i Banja Luci i Skoplju.

Mirela Rebronja, koordinatorka programa