ND Vijesti podržava Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” 2013

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uskoro po četvrti put organizuje Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“, sa još raznovrsnijim i kvalitetnijim programom. Odličan odziv publike i zainteresovanost prvenstveno mladih ljudi da na ovaj način uče o ljudskim pravima je ohrabrio tim CGO-a da ovu inicijativu dalje programski i tehnički razvija. U tom pravcu, CGO je potpisao novi Ugovor o saradnji sa ND Vijesti.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Željko Ivanović, izvršni direktor ND Vijesti potpisali su ugovor koji je nastao kao izraz razumijevanja obje strane da je u doprinosu uspostavljanju kulture ljudskih prava neophodna intezivna komunikacija i saradnja svih zainteresovanih strana, a posebno medija i nevladinih organizacija, koji pored institucija značajno mogu uticati na unaprijeđenje ovog okvira. Na osnovu ugovora ND Vijesti će posvetiti medijsku pažnju i obezbijediti zastupljenost Festivala u svojim redovnim izvještavanjima, promovisati Festival njegovim najavljivanjem, učestvovati u radu Savjeta Festivala preko svog predstavnika/ce i pomoći u drugim vezanim aktivnostima organizacije ovog jedinstvenog Festivala u Crnoj Gori. CGO će predstaviti ND Vijesti u promotivnom materijalu koji izdaje Festival i dati eksluzivna prava intervjua s gostima Festivala i medijskog pokroviteljstva među štampanim medijima.

Podrškom Festivalu filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ Vijesti doprinose realizaciji važnih aktivnosti organizacija civilnog društva u teškom procesu uspostavljanja kulture ljudskih prava u Crnoj Gori i njihovih napora da promovišu toleranciju i razumijevanje modernog koncepta ljudskih prava.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu. Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I ovogodišnje izdanje Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj, koje zvanično počinje 17. decembra, će podgoričkoj publici predstaviti, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), bogat program sjajnih filmova novije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta. Novina Festivala će biti i brojni gosti – autori i protagonisti filmova koji će biti predstavljeni a koji će imati priliku i da direktno komuniciraju sa publikom u Crnoj Gori.

Nikola Đonović, koordinator programa