Zašto se ne raspisuju izbori za rektora UCG?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva Upravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) i njegovog predsjednika Duška Bjelicu da javnosti objasne zašto nijesu raspisani izbori za rektora imajući u vidu činjenicu da rektoru UCG prof. Predragu Miranoviću 19. avgusta 2014. ističe mandat. UO UCG dužan je da izbore za rektora raspiše najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata rektora – odnosno do 19. februara, kao i da odluku o raspisivanju izbora objavi u Biltenu UCG-a.

CGO podsjeća da se na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UCG, koja je održana 14. februara, koliko je javnosti poznato o tom pitanju nije raspravljalo a nije ni izvjesno da će nova sjednica biti održana do 19. februara. To znači da je prekršen zakonski rok za pravovremeno raspisivanje izbora za novog rektora UCG.

S obzirom da postupak izbora rektora obuhvata donošenje odluke o raspisivanju izbora; predlaganje kandidata; utvrđivanje prijedloga za rektora, itd. postavljaju se pitanja: 1) da li je navedeni postupak sproveden ili se sprovodi u nekoj tajnoj proceduri, odnosno 2) da li se pokušava naći mehanizam kako bi se produžio mandat na još godinu dana trenutnom rektoru?

Nesprovođenjem ove procedure odnosno nepoštovanjem Pravilnika o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG, UO pokazuje da nastavlja da pravila selektivno tumači i primjenjuje. To ne doprinosi rješavanju dugogodišnjih i brojnih problema na UCG, iako to Bjelica u javnosti pokušava potpuno drugačije predstaviti. Da li je uzrok što nemamo raspisane izbore niti kandidate možda u procjeni da nema podrške za one koji bi bili podobni? Ili, pak, u činjenici da sam Bjelica još uvijek ne ispunjava formalne uslove da bi se kandidovao za tu funkciju pa pokušava zloupotrebom ovlašćenja da dobije potrebno vrijeme?

Očito je i da je neki tajni, ali efikasan, signal poslat svim organizacionim jedinicama UCG, koje su do sada već trebale imati svoje prijedloge kandidata za Senat UCG, da ne ulaze u ovaj proces i da su one pristale na taj diktat bez ijednog univerzitetskog glasa koji bi o tome progovorio u javnosti. Sama činjenica da niko sa samog UCG ne otvara ovo pitanje javno ilustrativno govori o stanju kritičke misli na UCG-u.

Snežana Kaluđerović, koordinatorka programa
.