Bjelica da odgovori činjenicama a ne etiketiranjem

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom izjave predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duška Bjelice na saopštenje CGO-a od 17.02.2014. „Zašto se ne raspisuju izbori za rektora UCG“ koje su prenijeli mediji, ocjenjuje da Bjelica nije dao nijedan konkretan odgovor na postavljena pitanja i ostaje pri navodima da rukovodstvo UCG krši proceduru ne raspisujući izbore za novog rektora.

U nedostatku činjenica, Bjelica je, i to ne prvi put kada je u pitanju CGO, pribjegao etiketiranju. Niko od Bjelice nije tražo mišljenje o CGO-u niti mi iznosimo mišljenje o njemu lično jer smatramo da to nije adekvatan vid komunikacije o problemima na UCG. Bjelica je javno opomenut kao visoki funkcioner UCG da ne poštuje propise, a njegovo reagovanje u kojem nije iznio nijednu činjenicu je potvrda ne samo nepoštovanja propisa već i nepoznavanja istih.

Naime, svako se lako može uvjeriti da je reagovanje CGO-a zasnovano na analizi važećih propisa UCG-a. Dovoljno je posjetiti zvanični sajt UCG, odjeljak «propisi», pa zatim «pravilnici» http://www.ucg.ac.me/cg/propisi/pravilnici.php i naći Pravilnik o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG od 26.12.2010 (http://www.ucg.ac.me/zakti/Pravilnik%20o%20prestanku%20i%20rzrjesenju%20funkcije%20rektora.pdf )

pravilnik

Fotografija 1 od 17.02.2014.sa UCG sajta na kojem se vidi pregled važećih pravilnika

Pravilnik o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG od 26. 12.2010. (koji je kao propis proizašao iz čl.27i čl. 28 st 6. Statuta kao najvišeg pravnog akta UCG), jasno je propisao tok postupka izbora rektora, a koji obuhvata donošenje odluke o raspisivanju izbora;predlaganje kandidata; utvrđivanje prijedloga za rektora i donošenje odluke o izboru rektora.

Takođe, Čl. 3 Pravilnika propisuje da Upravni odbor UCG izbore raspisuje najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata rektora, a da se Odluka o raspisivanju izbora objavljuje u Biltenu UCG.

Dalje, na osnovu čl. 28 stav 1 Statuta UCG i čl. 14 stav 1 ovog Pravilnika Upravni odbor UCG, na prijedlog Senata UCG, na sjednici održanoj 30. marta 2011, donio je odluku o izboru rektora UCG. Za rektora je tada izabran prof. dr Predrag Miranović, kojem je to bio drugi mandat. U istoj odluci UO UCG, objavljenoj u Biltenu UCG br. 267/11, navodi se da rektor stupa na dužnost 19. avgusta 2011. i da mu mandat traje tri godine (http://www.ucg.ac.me/bilteni/Bilten%20267.pdf )

bilten

Fotografija 2 – naslovna strana Biltena UCG na kojoj je objavljena odluka o izboru i dužini mandata rektora Miranovića

Iz svega navedenog, jasno je da saopštenje CGO nije, kako to Bjelica opisuje pleonazmom, «tendenciozno i zlonamjerno» već vrlo utemeljeno, kao i da «krupno nepoznavanje materije», na žalost, pokazuje samo Bjelica, što je zabrinjavajuće s obzirom na poziciju koju ima na UCG.

CGO je očekivao da će se na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UCG, koja je održana14.februara 2014, naći na dnevnom redu tačka raspisivanja izbora ili sam izbor rektora, što se nije desilo i shodno tome je ukazao na kršenje procedure. Predsjednik UO UCG treba svima da objasni: kako to “UCG samostalno utvrđuje proceduru za izbor rektora” (kako je Bjelica naveo u odgovoru na saopštenje CGO-a od 17.02.2014) i što pod tim podrazumijeva? Na što se odnose gore navedeni propisi i odluke UCG, kao i ko i za koju svrhu onda treba da ih primjenjuje ako ne rukovodstvo UCG?

CGO radi samostalno, vođen svojom misijom i ciljevima, a ni po čijim nalozima. Ako Bjelica ima informacije da je ova ili bilo koja druga aktivnost CGO-a “naručena od onih koji žele da sačuvaju svoje privilegije i ne žele dobro Univerzitetu” (kako je Bjelica naveo u odgovoru na saopštenje CGO-a od 17.02.2014) pozivamo ga da javno kaže ko je naručio ovu ili bilo koju drugu aktivnost CGO-a. Takođe, pozivamo ga da prestane sa paušalnim etiketiranjem koja samo dodatno urušavaju ugled akademske zajednice koju predstavlja i da javnosti pruži činjenično zasnovane odgovore.

Snežana Kaluđerović, koordinatorka programa