Bez slobode medija se ne ide u EU

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje sinoćnji, posljednji u nizu brojnih napada na imovinu nezavisnog dnevnika “Vijesti” i upozorava na već alarmantne posljedice neadekvatnog procesuiranja prethodnih napada, ali i inteziviranja neprijateljske klime prema medijima i pojedincima koji kritikuju (ne)formalne centre moći u Crnoj Gori.

Ovaj napad se dogodio samo dan nakon objavljivanja dvije vrlo zabrinjavajuće ocjene relevantnih međunarodnih organizacija o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori. To pokazuje svu bahatost onih koji očito imaju razloga da vjeruju da će ostati nekažnjeni od strane nadležnih institucija, odnosno da možda uživaju i njihovu direktnu zaštitu. Ovaj napad kao da je trebalo da poruči “džaba vam svi izvještaji i apeli međunarodnih i lokalnih NVO, nastavićemo da vas uništavamo”.

U izvještaju Reportera bez granica (RSF) se navodi da bezbjednost novinara nastavlja da bude glavni razlog za zabrinutost kada je Crna Gora u pitanju, bilježi se dalji pad u Indeksu slobode medija, tako da je Crna Gora sada na 114. mjestu, što nas značajno udaljava od razvijenih demokratskih država a približava autoritarnim i mafijaškim režimima. Tekst visokog zvaničnika Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) od samog naslova upozorava “EU bi trebalo da kontroliše Crnu Goru: Divlji zapad za slobodu medija”.

Nemoć institucija da se izbore sa organizovanim napadima na novinare ponovo otvara pitanje: da li crnogorske vlasti zaista žele da uvedu državu u EU? Svakodnevno crtanje meta neistomišljenicima od strane vlasti ili vlastima bliskih krugova, uz napade koji su postali učestali, ukazuje da u onim strukturama vlasti koje imaju stvarne poluge moći počinje prevladavati odluka da se zakoči sa hodom ka EU. I tu stvarnost ne mogu demantovati njihove izjave.

Svetlana Pešić, saradnica na programima