Međugeneracijsko učenje za evropsko aktivno građanstvo

U Podgorici je danas održan nacionalni seminar Međugeneracijsko učenje za evropsko aktivno građanstvo u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) koji je okupio preko 50 srednjoškolaca, studenata, članova udruženja penzionera i vojnih penzionera.

Seminar je otvorila Mirela Rebronja, koordinatorka programa u CGO-u, predstavljajući projekat “Međugeneracijsko učenje za evropsko aktivno građanstvo”, čiji je cilj pružanje prilike najmlađim i najstarijim građanima/kama (starosne dobi do 30 i preko 65 godina) da zajedno, kroz seminare, debate i radionice, analiziraju razloge evropskih integracija, podstaknu diskusiju o uticaju politika Evropske unije na svakodnevni život građana/ki i otpočnu međugeneracijski dijalog o značaju evropskih vrijednosti dobijajući pri tom znanja neophodna za aktivno učešće u demokratskim procesima EU. Ona je ocijenila da će oni „na taj način biti motivisani i informisani kako da uzmu aktivnije učešće u procesu evropskih integracija, ali i aktivnostima u svojim lokalnim zajednicama.“ Nakon toga, ona je imala izlaganje na temu «Aktivno građanstvo ne poznaje granice «.

collage

Vladimir VUČKOVIĆ, saradnik na programima u CGO-u je govorio na temu «Ujedinjena Evropa – istorija i razvoj Evropske unije», počev od ideje koje je vodila nadnacionalnom organizovanju, preko talasa proširenja, izazova unutar razvoja Unije, reformi institucionalne strukture, kao i iskustvima iz regiona, posebno navodeći kao primjer Hrvatsku, koja je ušla u Evropsku uniju u posljednjem (šestom) talasu proširenja.

Boris MARIĆ, viši pravni savjetnik i član RG za pripremu pregovora o poglavlju 23 je govorio na temu «Evropski put Crne Gore – Crna Gora od nestanka SFR Jugoslavije do danas«, fokusirajući se na noviju crnogorsku istoriju kroz četiri izdvojene tačke – AB revoluciju, napad na Dubrovnik, referendum iz 1992. i referendum iz 2006, a zatim na hronologiju događaja od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2007. do 18. decembra 2013. kada je zvanično otvoreno pet novih pregovaračkih poglavlja između Crne Gore i EU.

Nakon ovih izlaganja, vođena je vrlo dinamična diskusija na temu Život između dva sistema – SFRJ i Evropska unija kroz priče građana i građanki.

Projekat Međugeneracijsko učenje za evropsko aktivno građanstvo istovremeno se sprovodi u Italiji, Francuskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Švedskoj i Crnoj Gori, uz podršku programa «Evropa za građane». Crna Gora je sa Evropskom komisijom 24. oktobra 2012. potpisala Memorandum o učešću u programu «Evropa za građane», a ovo je jedan od prvih projekata koji se finansira iz tog programa sa aktivnostima u Crnoj Gori, a koje realizuje CGO sa svojim partnerima iz pet drugih država članica EU.

Svetlana Pešić, saradnica na programima