Predstavljen izvještaj “Tri godine kršenja Ustava: ko je odgovoran?”

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas na konferenciji za medije predstavio izvještaj „Tri godine kršenja Ustava: ko je odgovoran?”.

CGO je, u okviru potprograma Jednake mogućnosti, prije gotovo dvije godine, podnio Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o prekršajima ocjenjujući da se njima krše Ustavom zagarantovana prava građana/ki Crne Gore. Ustavni sud do danas o tome nije donio odluku, čime su hiljade naših građana/ki dovedene u poziciju nejednakosti pred zakonom, a vladajućim strukturama ostavljen nekontrolisan mehanizam zloupotrebe.

za sajt

Izvještaj je nastao kao rezultat potrebe da pronađemo odgovore na sledeća pitanja:

Što se dešava sa Inicijativom? Što Ustav propisuje, a što je crnogorska praksa? Koliko je građana/ki Crne Gore neustavno poslato u zatvor? Zašto Vlada Crne Gore svjesno prolongira kršenje Ustava i koliko zarađuje na taj način? Kakve su šanse građana/ki Crne Gore koji ulože žalbu? Ko je odgovoran za postojeću situaciju u kojoj se sistemski krše prava građana/ki Crne Gore? Što se mora uraditi u najhitnijem periodu?

Izvještaj sa kompletnim podacima predstavile su Snežana KALUĐEROVIĆ, koordinatorka na programima u CGO-u i Mira POPOVIĆ, asistentkinja na programima.

Cjelokupan izvještaj možete pronaći na web stranci Centra za građansko obrazovanje (CGO), na sledećem linku: https://media.cgo-cce.org/2014/05/cgo-prekrsaji.pdf
Svetlana Pešić, saradnica na programima