Politika nekažnjavanja nasilnika samo ohrabruje nasilje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije osuđuje sinoćnji napad na aktivistu NVO LGBT Forum progres u Podgorici i poziva nadležne institucije da vinovnike ovog napada hitno privedu pravdi i u skladu sa zakonom adekvatno kazne.

Politika nekažnjavanja brojnih napada na LGBT osobe u prethodnom periodu, naročito tokom i nakon povorki ponosa, dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja nad pripadnicima/cama LGBT zajednice i njenim aktivistima.

Stoga je krajnje vrijeme da državne isntitucije, a prvenstveno tužilaštvo, shvate ozbiljnost situacije i efikasnim procesuiranjem počinilaca ovih napada prekinu lanac nasilja, diskriminacije i govora mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici/e LGBT populacije. Državni organi moraju poštovati Ustav i zakone i spriječiti ili kazniti, kad se desi, bilo kakav oblik nasilja i diskriminacije, a što uključuje i diskriminaciju po osnovu seksualne orjentacije.

Nasilje i zločini iz mržnje počinjeni prema LGBT osobama na koje državne institucije ne reaguju adekvatno vode i njihovoj daljoj marginalizaciji, ali i i nipodaštavanju napora svih koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i uspostavljanje vladavine prava.

Neozbiljno je da država čiji zvaničnici stalno podvlače da je Crna Gora uspješna priča, kad je riječ o pridruživanju EU i NATO savezu, nije u stanju da obezbijedi elementarnu sigurnost i garanciju građanima/kama i aktivistima/kinjama koji se bore za ljudska prava i da ista prava bez straha od nasilja i diskriminacije uživaju.

CGO se zalaže za slobodu i ravnopravnost svih osoba i zajednica u Crnoj Gori i ovim povodom poziva državne institucije, u prvom redu tužilaštvo i sudove, ali i obrazovne institucije, medije i sve građane/ke da svojim postupanjem promovišu poštovanje ljudskih prava i toleranciju i tako doprinesu izgradnji funkcionalnog demokratskog društva u Crnoj Gori.

Petar Đukanović, koordinator programa