Još dva ministra u Vladi Crne Gore krše Ustav

Centar za građansko obrazovanje (CGO) javnosti ukazuje na činjenicu da pored šest nosioca članova Vlade još dva člana Vlade krše član 104 Ustava Crne Gore koji se odnosi na nespojivost funkcije: „ Predsjednik Vlade i članovi Vlade ne mogu vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost. “

Uvidom u dokumentaciju Komisije za sprječavanje sukoba interesa, koja je u međuvremenu postavila imovinske kartone za ministra zdravlja Miodraga Radunovića i potpredsjednika Vlade i ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Vujicu Lazović, utvrđeno je da i oni krše član 104 Ustava koji se odnosi na nespojivost funkcije.

Tako ministar zdravlja Radunović pored ministarske funkcije ima status profesora na Medicinskom fakultetu u Podogorici, dok potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Lazović osim rada u ovom ministarstvu dodatnu naknadu ostvaruje i kao predavač na Ekononskom fakultetu UCG.

Podsjećanja radi, CGO je tokom prošle nedjelje ukazao javnosti na kršenje člana 104 Ustava Crne Gore koji se odnosi na nespojivost funkcije od strane šest članova Vlade: ministarke nauke Sanje Vlahović, ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića, ministra ekonomije Vladimira Kavarića, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, ministra finansija Radoja Žugića, ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić i ministra kulture u ostavci, Branislava Mićunovića. Takođe, CGO je u isto vrijeme dostavio Inicijativu predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću za razrješenje dužnosti ovih članova Vlade Crne Gore u skladu sa članom 105 Ustava Crne Gore. Danas je CGO podnio Đukanoviću dopunu Inicijative sa pratećim dokazima za Radunovića i Lazovića.

U prilog činjenici o neažurnosti Komisije za sprječavanje sukoba interesa, koja je tokom vikenda postavila ova dva kartona, prilažemo ištampane naslovnice imovinskih kartona sa sajta Komisije dana 20.06.2014. i od dana 23.06.2014, a koji su postavljeni nakon obraćanja CGO-a Komisiji.

Nikola Djonović, koordinator programa