Premijer i dalje ne poštuje Ustav Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da je još 23.06.2014. pokrenuo dopunjenu Incijativu za razrješenje dužnosti osam članova Vlade Crne Gore u skladu sa čl. 105 Ustava Crne Gore koji se odnosi na nespojivost funkcije, a koji predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću daje ustavno pravo da predloži Skupštini Crne Gore razrješenje ovih članova Vlade. Porazno je da se Vlada koja EU pokušava dokazati da se zalaže za vladavinu prava tako flagrantno krši Ustav, a i kad se ukaže na konkretno kršenje ne reaguje adekvatno.

CGO je, iz sredstava informisanja, saznao da se kabinet premijera Mila Đukanovića obratio Komisiji za sprečavanje sukoba interesa za mišljenje o time da li navedeni ministri krše Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kao i da se Komisija, što je bilo i jedino očekivano, oglasila nenadležnom.

Važno je podsjetiti da CGO nije podnio Inicijativu kojom se traži provjera da li navedeni ministri krše Zakon o sprečavanju sukoba interesa, već je jasno ukazao na činjenicu da ti članovi Vlade permanentno krše Ustav Crne Gore, čl. 105, koji propisuje nespojivost funkcije: “Predsjednik Vlade i članovi Vlade ne mogu vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost “.

Naime, uvidom u dodatne imovinske kartone koje je postavila Komisija za sprječavanje sukoba interesa, CGO je došao do saznanja da ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, ministar finansija Radoje Žugić, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, ministar kulture u ostavci Branislav Mićunović, ministar zdravlja Miodrag Radunović, potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović, pored ministarskih nadoknada primaju i nadoknade kao predavači ili profesoru na Univerzitetu Crne Gore.

S obzirom da je Ustav najveći pravni akt, jače pravne snage od zakona, CGO izražava nadu da će u okviru najavljene rekonstrukcije Vlade biti uzeto u obzir i ovo kršenje Ustava, odnosno da se u toj Vladi neće naći ministri koji imaju nespojivost funkcije.

Nikola Djonović, koordinator na programima