Zdravlje crnogorskih građana ne smije biti predmet trgovine

Nestašice ljekova u Crnoj Gori su neuobičajeno česta pojava, što ugrožava zdravlje ljudi i osnovna prava pacijenata. Ovom je doprinio i krajnje neodgovoran odnos donosilaca odluka u zdravstvenom sistemu. U više navrata, nestašica ljekova je bila uzrokovana poništavanjem postupaka javnih nabavki.

Naime, zbog nepoznavaja Zakona o javnim nabavkama, neadekvatnog planiranja nabavki, neblagovremenog pokretanja postupaka nabavki, diskriminatorskih uslova koji se postavljaju u zahtjevima za dodjelu ugovora, naručioci prave ozbiljne propuste prilikom sprovođenja nabavki, zbog kojih se cio postupak nabavke obustavlja. S druge strane, sami naručioci se žale na komplikovane tenderske procedure, duge rokove za podnošenje žalbi i duge procese rješavanja po žalbama u svakoj fazi postupka javne nabavke.

No, danas imamo i dodatni izazov. Za ljekove koji su nabavljeni – nema novca. Budžet predviđa jedan euro za izmirenje višemilionskog duga prema veledrogerijama, koje sasvim opravdano prijete da će obustaviti isporuku svih ljekova.

Dakle u situaciji smo da država vrlo teško nabavlja lijekove, a kada ih i nabavi ne predviđa dovoljno sredstava da ih plati. Čija je to odgovornost? Ministarstva zdravlja koje je predlagalo budžet? Ministarstva finansija koje je kontrolisalo prijedlog? Skupštinskog odbora ili poslanika koji podižu ruku da odobre dokument sa kojim nisu u potpunosti upoznati? U svakom slučaju, znamo ko će ovaj dug da plati. Montefarm će sa kamatnom stopom od 3% podići kredit da isplati veledrogerije, što znači novih pola miliona iz džepa građana odlazi zbog nepažnje nadležnih institucija.

Kao zemlja sa vrlo malim izdvajanjima za zdravstvo po glavi stanovnika, gorućim problemom nedostatka sredstava za obezbjeđivanje adekvatne zdravstvene zaštite, ovakvi skupi propusti su nedopustivi. Što je još važnije, potrebno je prekinuti sa praksom „nestašica“ ljekova iz različitih razloga – zdravlje crnogorskih građana nije nešto što se poklanja uz mandat.

Kao Koalicija NVO za društvene promjene, koja se okupila oko pitanja od važnosti za smanjenje siromaštva, posebno naglašavamo da problem nestašice ljekova koji je već realnost za pojedine pacijente posebno pogađa siromašnije slojeve društva, koji nemaju mogućnost obezbjeđivanja potrebnih ljekova putem privatnih nabavki.

Stoga apelujemo na sistemsko rješavanje probleme nedostatka ljekova sa posebnom pažnjom prema pojedinim posebno osjeljivim grupama pacijenata.

Članice Koalicije za društvene promjene: Juventas, SOS telefon Podgorica, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za romske inicijative, CeMI, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Ekvista, Queer Montenegro, „Naše doba“ i CAZAS.