CGO ugostio polaznike prestižnog Marshall Memorial Fellowship programa

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je ponovo bio domaćin ovogodišnjim polaznicima/cama prestižnog American Marshall Memorial Fellowship (AMMF) programa tokom njihovog boravka u Crnoj Gori od 27. aprila do 1. maja 2015.

Marshall Memorial Fellowship je osnovan 1982. od strane njemačkog Marshall Fonda u SAD-u sa ciljem predstavljanja novih generacija evropskih lidera u Sjedinjenim američim državama, kao i mladih američkih lidera u Evropi. Program je usmjeren na razmjenu ideja i najboljih praksi između SAD i Europe, pružajući jedinstvenu priliku novim liderima i liderkama iz SAD i Evrope za istraživanje politika, poslovne inovacije i upoznavanje kultura sa druge strane Atlantika. Polaznici programa sastaju se formalno i neformalno s nizom političara, donosilaca odluka u različitim sferama, kao i drugim istaknutim pojedincima iz država i gradova koje posjećuju. Sam program funkcioniše u SAD i u 39 država Evrope, kao jedan od najprestižnijih liderskih programa povezujući preko 3000 lidera i liderki širom planete, a Crna Gora je postala dio programa 2007. kada je u njemu učestvovala Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a kao prva učesnica iz Crne Gore.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori, učesnici/e ovog programa imali su priliku da se upoznaju sa prirodnim ljepotama Crne Gore obilazeći njene različite dijelove, zatim sa istorijom i kulturom, ali i trenutnim stanjem u oblasti razvoja političkih i ekonomskih odnosa, sa fokusom na evroatlantske integracije i vladavinu prava. U tom kontekstu, imali su susrete sa različitim donosiocima odluka, uključujući i: Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore; dr Igora Lukšića, potpredsjednika Vlade i ministra inostranih poslova; Aleksandra Damjanovića, predsjednika Odbora za finansije, budžet i ekonomiju; Aleksandra Andriju Pejovića, glavnog pregovarača Crne Gore sa EU i državnog sekretara za evropske integracije; Veska Garčevića, nacinalnog koordinatora za pristupanje NATO savezu; Genci Nimanbegua, predsjednika Albanskog savjeta i poslanika FORCE u Skupštini Crne Gore; i Dritana Abazovića, potpredsjednika «URE» i nezavisnog poslanika Skupštine Crne Gore. Dodatno, oni su imali sastanke sa visokim zvaničnicima Američke ambasade u Crnoj Gori i crnogorskim privrednicima. Poseban sastanak organizovan je sa novinarima TV Vijesti i RTCG, i nevladinim organizacijama iz oblasti vladavine prava (Institut Alternativa, CEMI, CRNVO i CGO). U okviru svojih individualnih sastanaka razgovarali su sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore u Crnoj Gori, UNDP, IOM, MAPSS-a, Savjeta RTCG, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Queer Montenegro, Liberalne partije, itd.

CGO je inicijator uključenja posjeta polaznika/a American Marshall Memorial Fellowship progama, a već 2008. godine ugostio je prvu grupu učesnika American Marshall Memorial Fellowship-a, te je od tada posjeta Crnoj Gori na bazi sjajnih impresija polaznika/ca postala tradicija. CGO nastoji da ovim putem razvija saradnju sa najrenomiranijim organizacijama iz čitavog svijeta i aktivno učestvuje u promociji Crne Gore među svjetskim liderima a u cilju doprinosa demokratizaciji zemlje ali i daljem razvijanju evroatlanskih intergracija.

Delegaciju American Marshall Memorial Fellowship-a za 2015. godinu su činili:

Carrie Rosenfelt, potpredsjednica sektora za razvoj zajednice, Hantington National bank, Klivlend, Ohajo;
Celena Roldan-Moreno, izvršna direktorka Erie Neighborhood House, Čikago, Ilinois;
Cristina Aguliar, izvršna direktorka Colorado Organisation for Latina Opportunities and Reproductive Rights (COLOR), Denver, Kolorado;
Mario Guerrero, direktor zakonodavnog-pravnog odjeljenja u SEIU Local 1000, Sakramento, Kalifornija;
Neal Carlson, direktor sektora privatnog bankarstva u Credit Suisse, Hjuston, Teksas;
Rickey Bevington, urednica informativnog programa javnog servisa Džordžije, Atlanta;
Sean Mann, lobista iz konsultantske kompanije Michigan Legislative Consultants, Mičigan, Detroit.

Nikola Djonović, koordinator programa