Ljudska prava u fokusu srednjoškolaca/ki

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je od 11. do 14. februara, u Miločeru, organizovao glavni dio nastavnog programa XXII generacije Škole ljudskih prava, uz podršku ambasade Kanade, a kroz projekat “Različiti ali jednaki!”.

XXII generaciju Škole ljudskih prava pohađa 27 učenika/ce srednjih škola iz 17 crnogorskih opština i gradskih opština: Podgorice, Bara, Cetinja, Nikšića, Pljevalja, Plava, Rožaja, Gusinja, Bijelog Polja, Plužina, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Ulcinja, Spuža, Žabljaka i iz Tuzi.

sljpfoto22

Četvorodnevni intenzivni program sastoji se od 20 sesija
u formi predavanja, radionica, projekcija filmova, rada u grupama, itd. kroz koje su učesnicima/cama pružena znanja o konceptu ljudskih prava, počev od istorijata ideje, preko razvoja ljudskih prava kroz generacije, zakonodavnog i institucionalnog okvira, do posebnog osvrta na pitanja diskriminacije, marginalizovanih grupa, multikulturalizma i tolerancije u Crnoj Gori, ali i na savremene izazove sa kojima se mladi susrijeću kao što je nenasilna komunikacija. Dodatno, srednjoškolci/ke su učili i o modalitetima omladinskog rada i aktivizma, te imali prilike da osmisle akcije koje će uz mentorsku podršku projektnog tima sprovesti u svojim lokalnim zajednicama i školama.

Predavači u XXII generaciji Škole ljudskih prava su bili Sergej Sekulović, izvršni direktor Centra za građanske slobode, Danijel Kalezić, predsjednik UO Crnogorske LGBTIQ Asocijacije “Kvir Montenegro”, Dragoljub Duško Vuković, novinar i osnivač PCNEN-a, Andrija Đukanović, koordinator programa Romskog obrazovnog fonda, Milan Šaranović, generalni direktor NVO Ekvista i osnivač Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava, Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life, Milka Tadić Mijović, direktorka nedjeljnika «Monitor», Tamara Milić, psihološkinja, Petar Đukanović, koordinator programa Ljudska prava u CGO-u, Miloš Knežević, koordinator Omladinske grupe CGO-a i Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za Rekom u Crnoj Gori.

Škola ljudskih prava, pored širokog teorijskih i praktičnog znanja o konceptu ljudskih prava, afirmiše kulturu ljudskih prava, inspirišući i motivišući mlade da se zalažu za svoja prava, kao i za prava onih koji nijesu u mogućnosti da to urade sami i osnažuje ih da imaju direktniji uticaj u društvu u budućnosti.

Svetlana Pešić, saradnica na programima