Koliko građani/ke plaćaju poslanike/ce?

Povodom izjave poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Zorana Jelića u Skupštini Crne Gore, a u vezi sa podacima iz analize Centra za građansko obrazovanje (CGO) „Činjenice i predrasude: finansiranje NVO i političkih partija u Crnoj Gori iz javnih fondova“ , u kojoj je, na bazi javno dostupnh informacija utvrđen prosječan iznos sredstava od 64.556, 04 EUR koji se izdvaja godišnje po poslaniku, CGO ukazuje:

Poslanik Jelić je u pravu kada navodi da ne koštaju svi poslanici jednako državu, odnosno procentualno je taj iznos veći kod partija sa manjim brojem poslanika/ca nego onih sa većim brojem poslanika.

Međutim, nije u pravu kada navodi da poslanici koštaju prosječno državu 20, 000 EUR. Naime, ukupan iznos koji se računa kao ulaganje u jednog poslanika/cu uključuje raspodjelu sredstava političkim partijama na ime broja poslanika/ca, zatim platu samog poslanika/ca, kao i troškove stručnog osoblja. Kada se to sve sračuna dolazimo do prosječne cifre od 64.556, 04 EUR za 2014, što je CGO objavio ranije.

Napomene radi, CGO je u svom istraživanju obrađivao period 2013. – 2015, a za prosječnu cifru je uzeo srednju godinu, uz napomenu da ta cifra za 2015. iznosi i više odnosno 74.908,70 EUR.

Upravo je juče Agencija za sprečavanje korupcije iznijela svoj proračun koji ide u prilog navodima CGO-a, pri čemu je, naravno, Agencija imala pristup i podacima do kojih CGO nije u trenutku rada na studiji mogao doći.

Konačno, suština je da je procenat izdvajanja iz budžeta Crne Gore za političke partije veći od onih u regionu ili zemljama EU. U tom cilju, CGO pozdravlja prijedlog Generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Siniše Stankovića da se zvanično precizno izračuna koliko pojedinačno svaki poslanik/ca košta budžet Crne Gore što bi dalje otvorilo prostor za analizu rada i učinka poslanika/ca u odnosu izdvojena sredstva za njihov rad i dalo vjerniju sliku građanima i građankama Crne Gore o radu i rezultatima rada naših zastupnika.

Nikola Djonović, koordinator programa