Alumnisti CGO prestižnog Marshall Memorial Fellowship programa posjetili Crnu Goru

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, i ove godine, domaćin američkim polaznicima/cama prestižnog Marshall Memorial Fellowship programa u Crnoj Gori od 15. do 20. aprila 2015.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori, učesnici/e ovog programa imali su priliku da se upoznaju sa potencijalima i izazovima Crne Gore, obilazeći njene različite dijelove, učeći o crnogorskoj istoriji ali i savremenim kulturnim izrazima, kao i o tekućoj društveno-političkoj i ekonomskoj situaciji, sa fokusom na evroatlantske integracije i vladavinu prava.
U tom kontekstu, imali su susrete i sa različitim donosiocima odluka, uključujući i: Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore; Aleksandra Damjanovića, predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore, Veska Garčevića, nacionalnog koordinatora za pristupanje NATO savezu; Genci Nimanbegua, predsjednika Albanskog savjeta i poslanika FORCE u Skupštini Crne Gore.

mmf2

Dodatno, oni su se susreli sa visokim zvaničnicima Američke ambasade u Crnoj Gori, ali i sa predstavnicima stranih investitora koji vode neke od najvećih projekata u zemlji, zatim crnogorskih uspješnih preduzeća, umjetnika, medija i NVO sektora.

Marshall Memorial Fellowship je osnovan 1982. od strane njemačkog Marshall Fonda u SAD-u sa ciljem predstavljanja novih generacija evropskih lidera u SAD, kao i mladih američkih lidera u Evropi. Program je usmjeren na razmjenu ideja i najboljih praksi između SAD i Europe, pružajući jedinstvenu priliku novim liderima/kama iz SAD i Evrope za istraživanje politika, poslovne inovacije i upoznavanje kultura sa druge strane Atlantika. Sam program funkcioniše u SAD i u 39 država Evrope, kao jedan od najprestižnijih liderskih programa povezujući preko 3000 lidera/ki širom planete, a Crna Gora je postala dio programa 2007. kada je u njemu učestvovala Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a kao prva učesnica iz Crne Gore.

CGO je inicijator uključenja posjeta Crnoj Gori u program polaznika/a America Marshall Memorial Fellowship progama, a već 2008. ugostio je prvu grupu učesnika, te je od tada posjeta Crnoj Gori na bazi sjajnih impresija polaznika/ca postala tradicija. CGO nastoji da ovim putem razvija saradnju sa najrenomiranijim organizacijama iz čitavog svijeta i aktivno učestvuje u promociji Crne Gore među svjetskim liderima a u cilju doprinosa demokratizaciji zemlje ali i daljem razvijanju evroatlanskih intergracija.

Delegaciju American Marshall Memorial Fellowship-a za 2016. su činili: Ajenai Clemmons, rukovodeća partnerka u The Policy Shop LLC iz Vašingtona; Jason Esteves, advokat specijalista za korporativno i građansko pravo u Equifax u Atlanti; Sean Gray-Lewis, pomoćnik direktora u Goldman Sachs Bussiness Program iz Detroita; Tatuye Topa Najin Win (Tatewin) Means, državna tužiteljka u Oglala Sioux Tribe iz Južne Dakote; Olivia Mendoza, direktorka Kancelarije za ekonomski razvoj i međunarodnu trgovinu iz Kolorada i Dilan Orr, Šef Kancelarije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Ministarstvu rada SAD iz Vašingtona.

IMG_4653

Svetlana Pešić, saradnica na programima