Studijske posjete u okviru projekta “Aktivni studenti za održivi razvoj”

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u okviru projekta “Aktivni studenti za održivi razvoj”, organizovao je studijske posjete za odabrane stažiste/stažistkinje projektnim partnerima – Institutu Alternativa i Daily Press. Stažistima/stažistkinjama koji ubrzo počinju svoju jednomjesečnu praksu predstavljena je misija partnera i način njihovog rada, ali i očekivanja od njih u ovom jedinstvenom projektu.

Prilikom posjete Institutu Alternativa, buduće stažiste/stažistkinje pozdravio je Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora koji je govorio o doprinosu civilnog sektora u borbi za otvorenije i transparentnije društvo, kao i o inicijativama koje je Institut Alternativa imao u tom kontekstu.

cgo-cce-aktivni-studenti (1)

Ispred kompanije Daily Press i portala Vijesti obratili su im se izvršni direktor Željko Ivanović i glavni urednik portala Srdan Kosović koji su se osvrnuli na kontekst u kojima mediji rade u tranzicionim društvima, razvoj kompanije Daily Press, sa fokusom na portal Vijesti, najčitaniji portal u Crnoj Gori.

Pet politikologa će obavljati praksu u NVO Institut alternativa, a pet novinara u okviru portala Vijesti. Rezultati rada stažista/stažistkinja biće niz članaka, izvještaja i studija vezanih za teme koje obilježavaju crnogorsku svakodnevnicu, a koji će im omogućiti dobru osnovu za kasnije lakše prilagođavanje uslovima tržišta rada.

Koordinator projekta ispred CGO-a, Damir Nikočević, najavio je dalje faze u okviru projekta, a to su radionice o osnovama javnih politika i objektivnom novinarskom izvještavanju kao uvod u jednomjesečnu praksu i mentorstvo koju će studenti pohađati kod dva partnera.

cgo-cce-aktivni-studenti (2)

Projekat „Aktivni studenti za održivi razvoj“ je finansiran od strane Evropske unije posredstvom Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija, a u okviru programa „Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, nauke i industrije.“ Specifični cilj projekta jeste unaprijeđenje vještina studenata/kinja smjera Novinarstvo i Politikologija sa Fakulteta političkih nauka kroz prenošenje znanja u okviru naučnih institucija i malih i srednjih preduzeća u cilju ostvarivanja tijesne veze između svih pomenutih sektora, a u korist studenata/kinja kojima je potreban praktičan vid edukacije.

Svetlana Pešić, saradnica na programima u CGO-u