Nastavlja se saradnja Festivala UBRZAJ i prestižnog Movies that Matter

Direktor Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, Miloš Knežević, učestvuje na šestodnevnom edukativnom programu pod nazivom “Cinema without Borders” (Bioskop bez granica) koji se organizuje u okviru Festivala Movies that Matter od 24. do 29. marta 2017. u Hagu, u Holandiji. Ovo je nastavak ranije saradnje i podrške prestižnog Movies that Matter Festivalu UBRZAJ, koji organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Cilj samog programa jeste da učesnicima, koji već imaju iskustva u aktivizmu za ljudska prava, organizaciji kulturnih događaja ili u filmskoj industriji, ali i onima koji tek ulaze u avanturu promocije ljudskih prava kroz filmski izraz, pruži praktične informacije kako da svoj rad unaprijede. Dodatno, program nudi platformu za razmjenu iskustava iz oblasti kinematografije, kreiranja sadržaja festivala koji targetiraju raznovrsnu publiku i načina njihovog finansiranja. Movies that Matter nastoji da ovakvim inicijativama inspiriše i pomogne učesnicima da što bolje razviju festivale u svojim zemljama. Knežević je jedini učesnik sa zapadnog Balkana ovog kompetitivnog i intenzivnog programa, a pored njega, na programu su i različiti akteri iz svijeta filmske industrije iz Istočne Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

cgo-cce-milos-knezevic

Festival Movies that Matter osnovan je u martu 2006. godine, po uzoru na sličan festival filma koji organizuje Amnesty International. Tokom devetodnevnog filmskog programa, pored projekcija filmova, organizuju se i različite diskusije, kako bi se dodatno istražile teme obrađene na velikom platnu. Svake godine Movies That Matter Festival prikaže blizu 70 igranih i dokumentarnih filmova, najrecentnije produkcije, koji snažno stimulišu dijalog o ljudskim pravima, miru i slobodi.

Cjelokupan program Festivala biće zatvoren 30. marta, odnosno 1. aprila dodjeljivanjem nagrade “Zlatni leptir” u kategoriji za najbolji film o ljudskim pravima i “Srebrni leptir” za najboljeg reditelja.

Svetlana Pešić, saradnica na programima