Uspješno zaključen rad IX ciklusa programa “Edukacijom do mira”

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) su uručene potvrde o uspješno pohađanom programu za 51 polaznika/cu upravo završenog devetog ciklusa programa “Edukacijom do mira”.

Program je i ovog puta naišao na izuzetno veliko interesovanje građana i građanki kako iz Podgorice, tako i iz drugih gradova Crne Gore, a obilježile su ga raznovrsne i podsticajne radionice, uz materijale koji su predstavljali izbor iz ključnih tema o kojima je pred međunarodnom javnošću govorio Prem Ravat, svjetski priznat stručnjak u ovoj oblasti. Svaka radionica sastojala se od nekoliko video priloga, vremena za razmišljanje i pratećeg materijala za čitanje.

pep ix (1)1

Facilitatorka tokom radionica, koja je i menadžerka PEP-a za Crnu Goru, Karolina Jovićević zajedno sa svojim suprugom, ponudila je ovaj program crnogorskim građanima i građankama i realizovala ga od 2014. godine uz podršku CGO-a. Zahvaljujući njima, više od 500 učesnika/ca u Crnoj Gori je imalo priliku da bude dio popularnog PEP-a i to potpuno besplatno. Ovo uključuje i mnoge nastavnike koji su aktivni u formalnom obrazovnom sistemu, a koji su dali povratnu informaciju o tome kako će ono što su usvojili tokom programa primijeniti u svojim učionicama. Te informacije mogu biti korisne za školu u kojoj je zaposlen nastavnik, ali i za Zavod za školstvo, koji je akreditovao ovaj program, i a informacije su dostupne na zahtjev.

Svrha PEP-a je da pomogne učesnicima da istraže mogućnost ličnog mira i otkriju njihove unutrašnje resurse – oruđa za život kao što su unutrašnja snaga, mogućnost izbora, zahvalnost, nada kao i neki drugi, na koje često zaboravljamo.

CGO je ovaj program realizovao u okviru svog obrazovnog programa „Savremene tendencije u kritičkoj misli“.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u