REKOM kao preduslov trajnog mira na zapadnom Balkanu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Koalicija za REKOM, povodom Međunarodnog dana mira, koji se obilježava 21. septembra, poziva predsjednike postjugoslovenskih država da potpišu sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine (REKOM) i tako doprinesu izgradnji dobrosusjedskih odnosa, javnom priznanju svih žrtava koje predstavlja preduslov izgradnje mira i povjerenja, a istovremeno i garanciju neponavljanja ratnih zločina.

Obaveza je predsjednika i vlada postjugoslovenskih zemalja da osiguraju trajni mir u regionu, a osnivanje REKOM-a ima veliki potencijal da im tome pomogne.

Medjunarodni-dan-mira

Podsjećamo da je Inicijativa za formiranje REKOM-a postala dio Berlinskog procesa. Naime, u završnoj Deklaraciji Predsjedavajućeg Samita zapadnog Balkana, održanog u Trstu 12. jula 2017. godine, prepoznata je uloga REKOM-a kao jedinstvenog regionalnog mehanizma koji predstavlja vezu između uspješne regionalne saradnje i pomirenja u regionu.

CGO, kao referentna članica Koalicije za REKOM u Crnoj Gori, kontinuirano radi na tome da u javnom diskursu održi teme suočavanja sa prošlošću i uspostavljanja trajnog mira. U Crnoj Gori su i dalje snažni napori da se sistemski ignoriše pitanje suočavanja sa prošlošću, kao i da se izbjegava dijalog između različitih strana o ovim temama. Koalicija za REKOM, osim što jača regionalni dijalog, predstavlja i dragocjenu podršku našim aktivnostima u Crnoj Gori da budemo glas koji opominje nadležne organe o potrebi procesuiranja odgovornih za ratne zločine, da pratimo njihov rad, da ne prestanemo tražiti pravdu za žrtve, ali i da utičemo sistemski i preventivno kroz brojne kulturne i obrazovne programe u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja.

Crnogorsko, kao i društva zemalja bivše Jugoslavije, već decenijama pokušavaju da se iz stanja ratnih razaranja, ubijanja i mržnje transformišu u društva stabilne demokratije, tolerancije i nenasilja. Kako bi izbjegli ignorisanje istine o recentnoj i ne baš svijetloj prošlosti CGO koristi priliku da apeluje na pojedince, organizacije i cjelokupno društvo da svojim skromnim djelovanjem podstiču mir i zajednički šire poruku mira, što i jeste cilj ustanovljenog Međunarodnog dana mira.

21. septembra se obilježava Međunarodni dan mira, koji je utemeljila Skupština UN Rezolucijom iz 1981. godine, a danas se on obilježava širom svijeta. Tom Rezolucijom 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM