Zajedničkim radom do ispunjenja preuzetih obaveza i boljeg života građana

Prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, bio je večeras gost posljednjeg Evropskog kafea za 2017. godinu, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert. Ministar Darmanović je sa predstavnicima civilnog sektora, tokom dvanaestog po redu Evropskog kafea, razgovarao na temu Spoljno-politički prioriteti Crne Gore, postignuća i izazovi.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, je prilikom otvaranja Evropskog kafea istakla da su crnogorski građani i građanke dominantno privrženi spoljno-političkim prioritetima Crne Gore na što ukazuje i nadavni podatak iz istraživanja CGO-a o tome koje su njihove najpoželjnije zemlje za život, ukoliko ne bi živjeli u Crnoj Gori. Uljarević je navela da “ovako definisani postulati spoljne politike Crne Gore – privrženost evropatlanskim integracijama, razvoj regionalne i bilateralne saradnje – predstavljaju primjer promišljene i u javnom interesu usmjerene politike Vlade Crne Gore. Međutim, kao i u mnogim drugim oblasti, postoje brojni izazovi kada je u pitanju njihova primjena, te u tom smislu, u narednom periodu je potrebno uložiti dodatan napor u ostvarivanju mjerljivih rezultata u oblasti evropskih integracija.”

Prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, je tokom razgovora sa učesnicima/cama Evropskog kafea pojasnio je “Crna Gora još Deklaracijom o nezavisnosti iz 2006, kao svoja dva najvažnija spoljnopolitička prioriteta, jasno zacrtala članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i EU.”

CGO FES_Evropski kafe1

Tokom razgovora o članstvu Crne Gore u EU, Darmanović je kazao da je proces evropske integracije proces u kojem učestvuje cijelo društvo, te ocijenio da taj period treba iskoristiti na najbolji mogući način kako bismo bili što bolje pripremljeni za samo članstvo u Uniji.

Konačno, Darmanović je zaključio da zajedničkim radom, kako državnih institucija, tako i civilnog sektora “trebamo ispuniti preuzete obaveze, ne samo zbog preporuka Brisela, već i zbog nas samih, kako bismo na taj način obezbijedili kvalitetniji i bolji život svih naših građana.”

CGO FES_Evropski kafe2

Cilj Evropskog kafea je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje različtih društvenih grupa i institucija, inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU.

U toku prethodne dvije godine, CGO je organizovao seriju Evropskih kafea između predstavnika civilnog društva i nacionalnih i međunarodnih aktera u okviru pregovaračkog procesa, a od 2017. godine Evropski kafe se organizuje i sa mladima. Gosti Evropskog kafea do sada su bili: ambasador Mitja Drobnič, tadašnji šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Gudrun Elizabet Štajnaker, tadašnja ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori i Zoran Pažin, ministar pravde u Vladi Crne Gore i potpredsjednik Vlade Crne Gore, zatim predstavnici opozicije građanske profilacije – Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a, Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata Crne Gore i Dritan Abazović, predsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) – sa kojima smo govorili o tome da li žive evropske vrijednosti u Crnoj Gori i na koji način se građanska opozicija bori za  njih. Naši gosti su dalje bili Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta i član Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori sa saradnicima. U 2017. smo imali jedan Evropski kafe sa predstavnicima civilnog društva na kojem je gostovao ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Materna otpočeli smo i sa serijom Evropskih kafea za mlade, na kojima su naši gosti bili ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori, Roman Hloben Veselko Grubišić, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, kao i Danijel Kalezić, predsjednik UO Queer Montenegro, Valentina Minić, poslanica Demokratske Crne Gore i Miloš Nikolić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS).

Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika/ca organizacija civilnog društva.

Miloš Knežević, saradnik na programima/PR