Ministarstvo kulture obmanjuje javnost

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da Ministarstvo kulture obmanjuje javnost Crne Gore tvrdnjom da  Vlada Crne Gore ne želi, da ovaj i ostale zakonske tekstove utvrđuje bez prethodnih preporuka, odnosno ekspertskih ocjena sadržanih kako u analizi Savjeta Evrope, tako i neophodnih ekspertskih mišljenja od strane Evropske komisije u procedurama harmonizac. Upravo pritisak na Radnu grupu za izradu Prijedloga Zakona o medijima da svoj posao završi kroz jedan brz i intenzivan proces, a bez jasne strategije, demantuje navode Ministarstva kulture. Uostalom, ako je onako kako to Ministarstvo kulture javno tvrdi, čemu žurba da se, na uštrb kvaliteta, van očiju javnosti rad na zakonskom tekstu koji nije mijenjan duže od 15 godina sada završi za manje od dva mjeseca, a moguće i prije objavljivanje analize Evropske komisije i Savjeta Evrope?

Radnoj grupi je nametnuta obaveza da pripremi Prijedlog Zakona o medijima do 10. aprila 2018. godine, pri čemu je nadležno Ministarstvo kulture u ovaj proces ušlo bez ikakve prethodno pripremljene analize stanja koja bi ukazala na probleme u primjeni važećeg Zakona, bez definisane metodologije rada i bez ponuđenih prijedloga rješenja za unaprijeđenje postojećeg stanja.

S druge strane, na zahtjev Vlade, EU je kroz zajednički projekat sa Savjetom Evrope finansirala izradu nezavisne sveobuhvatne analize iza koje stoje renomirani međunarodni eksperti. Ta analiza bi mogla da bude i osnov izrade medijske strategije koju je premijer Duško Marković najavio u svom ekspozeu, a na kojoj ni poslije godinu i po ništa još nije urađeno. Ministarstvu kulture je poznata činjenica da će ta analiza biti javno predstavljena u prvoj polovini aprila, kao i da ona treba da služi kao uput u kojem pravcu treba ići i kojim principima se treba voditi kako bi dobili najbolja zakonska rješenja usklađena sa međunarodnim standardima.

Jasno je da je nakon 15 godina primjene važećeg Zakona, prilikom pripreme novog Zakona o medijima trebalo prethodno detaljno i koordinirano preispitati sve zakone koji utiču na medijski sektor, pripremiti Medijsku strategiju sa pratećim akcionim planom, zatim odrediti odgovornosti a tek nakon toga krenuti u izmjene medijskih zakona. Ovo posebno ako se ima u vidu ukupno stanje na medijskoj sceni, brojni problemi i otvorena pitanja, ali i ocjene nadležnih međunarodnih organizacija.

Dosadašnje postupanje Ministarstva kulture ne ide u tom pravcu. Naprotiv, pribjegava se ad hoc rješenjima koja neće donijeti ništa novo i značajno za medijsku zajednicu, niti će unaprijediti okvir u kojem mediji djeluju, a izražavamo zabrinutost i da neka do sada predložena rješenja prijete i da ugroze medijske slobode.

Ana Nenezić, koordinatorka programa i članica RG za izradu Prijedloga Zakona o medijima