Vlast ne odustaje od kontrole Javnog servisa

Najavljena rasprava o inicijativi  za smjenu generalne direktorke RTCG, Andrijane Kadije, potvrda je namjere DPS-a da RTCG vrati pod svoju apsolutnu kontrolu  i zaustavi njegovu transformaciju u javni servis, uprkos upozorenjima Evropske unije.  

Podsjećamo da su sistemski, kontinuirani i do sada nezapamćeni napadi na RTCG otpočeli protivzakonitim smjenama dva člana Savjeta, Gorana Đurovića i Nikole Vukčevića, u decembru prošle godine. Nezakonite smjene dva člana Savjeta, koje je tehnički sproveo  Administrativni  odbor a predvodili poslanici DPS-a, Ljuiđ Škrelja i Marta Šćepanović, jasno su pokazale da DPS ne bira sredstva da RTCG „očisti“ od njima neposlušnih i ponovo pretvori ovaj medij  u partijski bilten. U tu svrhu, u Savjet su instalirani pojedinci koji su direktni izvršitelji naredbi vlasti sa providnom taktikom višemjesečnog podrivanja autoriteta menadžmenta, ometanja funkcionisanje RTCG-a i na kraju izglasavanja smjene generalne direktorke.

Novi menadžment RTCG, na čelu sa Andrijanom Kadijom i Vladanom Mićunovićem ostao je na liniji započetih reformskih procesa u javnom servisu i pored svih otpora koje doživljavaju interno i pritisaka koji se pokušavaju nametnuti spolja. To ne odgovara DPS-u i Vladi, jer DPS i Vlada prihvataju isključivo podaničke institucije, organizacije i pojedince bez integriteta, spremne da bez pogovora izvršavaju i nezakonite radnje u korist vladajuće partije. Jedan od takvih je član Savjeta, Mimo Drašković, koji svoju odanost DPS-u potvrđuje i prisustvom na konvencijama ove partije, i koji je konačno uputio više mjeseci najavljivanu  inicijativu za smjenu generalne direktorke, i time ispunio svoju ulogu u ovom tijelu.

Rad  RTCG je prethodnih mjeseci aktivno opstruirala  i Vlada Crne Gore koja je odlagala potpisivanje Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade i RTCG, kao i odobrenje Kolektivnog ugovora RTCG, što je, takođe, sa zabrinutošću navedeno u Izvještaju EK kao dio političkih pritisaka.

Smjena Andrijane  Kadije potvrdila bi da DPS i Vlada neće dozvoliti izgradnju institucija bez partijskog uticaja, da su odlučni da direktno derogiraju sve institucije koje naprave neki korak u pravcu nezavisnosti, da ne daju prostor osobama od integriteta da rade svoj posao na rukovodećoj poziciji, odnosno da svjesno urušavaju sve stubove na kojima treba da počiva funkcionalna vladavina prava.

Smjenom Kadije vlasti bi otvorile prostor da Evropska komisija ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa, odnosno da ne dozvoli privremeno zatvaranje ostalih poglavlja dok se ne ostvari  suštinski  napredak u vladavini prava, a gdje su sloboda medija i izražavanja jedno od važnih pitanja. U Izvještaju EK, između ostalog, se konstatuje: “Inicijalni pozitivni pomaci u uređivačkoj nezavisnosti i profesionalizmu RTCG su suočeni sa izazovima kroz slučajeve neprimjerenog političkog miješanja i političkih pritisaka na Savjet…” , uz ukupnu ocjenu da Crna Gora nije napravila nikakav napredak u izvještajnom periodu i izraženu zabrinutost oko stanja u RTCG. Upravo zato, smjena Kadije bi predstavljala demonstraciju sile i moći na štetu vladavine prava a što priziva klauzulu balansa daleko snažnije nego preporuka četiri NVO.

Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA)
Zlatko Vujović, predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)