Lokalne teme dominirale, izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija – Milo Đukanović“ najprisutnija u medijima

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je, u okviru projekta „SPINoFACT 3 – političko oglašavanje između spina i činjenica“, predstavio konačne nalaze monitoringa medijske kampanje za lokalne izbore u Podgorici koji su se održali 27. maja 2018. godine.

CGO - SPINoFACT 3

Bojana Knežević, asistentkinja na projektima u CGO-u, pojasnila je da se monitoring odnosi na period od 02. do 27. maja 2018, odnosno, do 20h u večeri kada su i zatvorena biračka mjesta. „Ovaj monitoring obuhvata kvalitativno i kvantitativno istraživanje. Praćen je ukupan broj medijskih objava o temi po tipu medija i po izbornim listama posebno, zatim zastupljenost izbornih lista u medijima, uz planiranost i neplaniranost objava, kao i ton kampanje nosilaca izbornih lista, dominantne teme u kampanji, i konačno međusobni napadi i kritike politickih subjekata“, kazala je Knežević. Dodatno, ona je pojasnila da je monitoringom uključio 17 štampanih i elektronskih medija, odnosno pet televizija i to  – javni servis RTCG1, TV Vijesti, Pink M, Prva TV i A1 u dijelu glavnih informativnih večernjih emisija; zatim svih pet dnevnih listova – Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i sedam portala – Vijesti, CdM, RTCG, Analitika, Antena M, FosMedia, IN4S, a poseban segment ovog monitoringa predstavljao je i monitoring oglašavanja politickih subjekata.

Željka Ćetković, saradnica na programima u CGO-u, predstavila je detaljno rezultate navodeći „Ukupan broj objava za temu Lokalni izbori – Podgorica 2018 kod sva tri tipa medija iznosi 1827, od čega najviše na portalima 46,74%, zatim u štampanim medijima 29,28% i u elektronskim 23,97%. Za razliku od predsjedničkih izbora, pozitivna izborna kampanja (promocija programa) bila je nešto zastupljenija (35,85% objava) u odnosu na negativnu (kritika drugog kandidata – 32,29% objava).“

U datom periodu, najviše objava o temi Lokalni izbori – Podgorica 2018  po medijima pojedinačno bilo je na televiziji Vijesti – 222, u dnevnim novinama Dan i portalu Vijesti po 210. Najmanji broj objava evidentiran je na javnom servisu RTCG (13), portalu FOS Media (56) i dnevnim listovima Pobjeda i Vijesti – 59. Gledajući ukupan broj objava o izborima najmanje objava je bilo na RTCG (0,71%), a najviše na TV Vijesti (12,15%). U dijelu prostora i vremena, ukupno 1 357 459 mm2 odnosi se na pokrivanje teme u štampanim medijima, odnosno 25 511 sekundi na TV stanicima (nešto više od 7 sati). Temi su najviše prostora posvetili dnevni list Dan (u prosjeku 2151 mm2 po članku) i TV Vijesti (u prosjeku 58 sekundi po objavi).

„Pozitivno je što su ove lokalne izbore obilježile lokalne teme (46,14%). Tako je fokus bio na poboljšanju lokalne infrastrukture, unapređenju zdravstva, školstva, socijalne zaštite, sporta, turizma. Nacionalne teme (identitetska pitanja, kriminal, korupcija) imale su 16,58% udjela. Nešto izraženije pominjanje državnih pitanja evidentirano je pred početak izborne tišine (24/25. maj). Nosioci izbornih lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija – Milo Đukanović“, „Aleksa Bečić – Dritan Abazović – Podgorica za 21. vijek“ i „DF – SNP – Sve za moj grad“ dominantno su govorili o poboljšanju lokalne infrastrukture, dok su se kod koalicije „Građanski savez za promjene-SDP-DEMOS“ i „Marko Milačić – Da Podgorica bude porodica“ pored lokalnih u značajnoj mjeri pominjala i državna pitanja, ocijenila je Ćetković.

Ćetković je ukazala i da „kada se analizira ukupna slika, najviše negativnih medijskih objava generisala je izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ – 57,84%, „Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“ su najpozitivnije predstavljene (udio pozitivnih objava je 60,56%), dok je „Albanska alternativa“ imala najviše neutralnih objava  – 80,82%.“

Izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ generisala je najveći broj objava (33,2%) sa gotovo dvostruko više pominjanja u odnosu na izbornu listu „Podgorica za 21. vijek 

–  Demokrate – URA“ koja se po broju objava našla na drugom mjestu (16,04%). Najmanje objava imala je izborna lista „Srpska koalicija – Dobrilo Dedeić(2,17%). Na dnevnoj osnovi, izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ u prosjeku je generisala 41 objavu, dok je lista „Podgorica za 21. vijek –  Demokrate – URA“ u prosjeku imala 20 objava, a ostale su bile na manje od 15 objava.

Planiranih istupanja u posmatranom periodu najviše je imala izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ i to na portalima CdM i Vijesti. Ova lista je imala i najveći broj neplaniranih pominjanja (od strane drugih subjekata) i to na portalima Vijesti/CdM i u dnevnim listovima Dan/Sloboda. Preciznije, kod planiranih medijskih istupanja u promociji sopstvenog izbornog programa (u cjelokupnoj objavi ili većem dijelu) sa 23% najaktivnija je bila izborna lista  „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija – Milo Đukanović“, a u kritici izborna lista „Aleksa Bečić – Dritan Abazović – Podgorica za 21. vijek“26%. Očekivano, opozicija je zasnivala dio svoje kampanje na kritici vlasti i samim tim i generisala više objava u tom dijelu“, ukazala je Ćetković.

CGO - SPINoFACT 3

Ubjedljivo najviše sekundi za planirana istupanja u informativnim emisijama dobila je izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ i to na TV PinkM – 2483. Izborne liste „Demokratski front – SNP – Sve za moj grad“, „Građanski savez za promjene SDP – DEMOS“, „Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“ i „Podgorica za 21. vijek – Demokrate-URA“ najviše sekundi imale su na TV Vijesti. Sa druge strane, najmanje planiranih istupanja u elektronskim medijima imale su izborne liste „Srpska koalicija – Dobrilo Dedeić”, „Grupa građana – Saša Mijović” i „Albanska alternativa”.  Na TV PinkM evidentirana su planirana istupanja predstavnika samo tri izborne liste.

Pojedinačno po listama, dominantan ton medija o izbornim listama bio je sljedeći:

CGO - SPINoFACT 3

„Među štampanima medijima, najviše prostora, 137 800 mm2, za planirana istupanja dao je dnevni list Sloboda i to izbornoj listi „Demokratski front – SNP – Sve za moj grad“. Dnevne novine i Pobjeda su najviše prostora izdvojile za izbornu listu „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“, a Vijesti i Dan za listu „Podgorica za 21. vijek – Demokrate-URA“. Najmanje planiranih istupanja u štampanim medijima imale su izborne liste „Srpska koalicija – Dobrilo Dedeić”, „Grupa građana – Saša Mijović” i „Albanska alternativa”. Izborna lista „Marko Milačić – Da Podgorica bude porodica“u Pobjedi nije imala planiranih istupanja“, saopštila je Ćetković.

Bojana Knežević je predstavila i rezultate monitoringa političkog marketinga. „Reklamni prostor u štampanim medijima iskoristilo je šest političkih subjekata. Izborna lista „Marko Milačić – Da Podgorica bude porodica“ imala je najviše reklama i to u dnevnom listu Dan – 12. U ovom listu su se reklamirali i „Koalicija za 21. vijek – DEMOKRATE – URA“, „Srpska koalicija – Dobrilo Dedeić“ i „Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“. „Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ reklame je plasirala u Dnevnim novinama (7) i Pobjedi (5), a koalicija „DF-SNP – Sve za moj grad“ u Slobodi – 1“, kazala je Knežević.  Građani su za 26 posmatranih predizbornih dana mogli vidjeti 30,14h predstavljanja izbornih lista na javnom servisu RTCG i tri komercijalne TV (TV Vijesti, Prva TV i Pink M) i to kroz političko-propagandne TV-klipove, kao i izvještaje/prenose sa promotivnih skupova. Politički subjekti su najviše iskoristili svoje pravo na besplatno predstavljanje na RTCG, gdje se emitovalo 81% klipova/izvještaja (odnosno 88 000 sekundi).

Kada je riječ o RTCG, od ukupno 24,44 besplatnih sati za politički marketing besplatno reklamiranje najbolje je iskoristila koalicija „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ – čak četvrtinu od ukupnih sekundi odlučujući se za jednu univerzalnu reklamu kojom je slala poruku biračima u Podgorici i u ostalih 11 opština. Istom strategijom poslužila se i lista „UCG – Goran Danilović – Ozbiljni ljudi za ozbiljan grad”  koja se obraćala biračima četiri opštine (Bijelo Polje, Kolašin, Podgorica i Golubovci). „Srpska koalicija – Dobrilo Dedeić“ najmanje je koristila mogućnost besplatnog reklamiranja sa svega 2%.

Samo se pet političkih subjekata reklamiralo na komercijalnim televizijama. Najviše vremena je iskoristila izborna lista „Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ koja se reklamirala skoro tri puta više u odnosu na ostale kandidate zajedno i to na TV Prva i TV PinkM u ukupnom trajanju od 16446 sekundi (gotovo 5 sati ). Izborna lista „Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“ reklamirala se samo na TV Prva, dok su se koalicije „Građanski savez za promjene –  SDP – DEMOS“, „Koalicija za 21. vijek – URA – Demokrate“ i „DF – SNP – Sve za moj grad“ reklamirale samo na TV Vijesti“, kazala je Knežević.

Tokom izborne tišine mediji su plasirali 83 objave. „U televizijskom sadržaju našlo se  19 objava, u štampanim medijima 15, a na portalima 49 objava od čega su se 22 objave odnosile na međusobne optužbe i napade tokom izbornog dana,” pojasnila je Ćetković.

Projekat „SPINoFACT 3 – Političko oglašavanje između spina i činjenica“ ima za cilj da doprinese promociji dobrih praksi i unaprjeđenju zakonodavnog okvira kada je riječ o političkom oglašavanju i predstavljanju izbornih ponuda u medijima u Crnoj Gori. Specifični cilj je unaprjeđenje saradnje između medija, relevantnih institucija, političkih partija i nevladinih organizacija, kao i podizanje svijesti javnosti o značaju političkog oglašavanja i kvalitetnijem, objektivnijem informisanju građana i građanki tokom izbornih kampanja. Stručni dio istraživanja za potrebe projekta uradila je kompanija Arhimed. Projekat „SPINoFACT 3 – političko oglašavanje između spina i činjenica“ nastavak je istoimenih projekata SPINoFACT 1 (sproveden tokom novembra i decembra 2017. godine za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, koji je tada podržala ambasada Kraljevine Holandije) i SPINoFACT 2 (sproveden tokom mjeseca marta i aprila 2018. godine za predsjedničke izbore).

Miloš Knežević, PR/saradnik na programima