Odgovor na „profesionalno novinarstvo“ i prijetnje Gorana Popovića i Dnevnih novina

Današnja naslovnica „Dnevnih novina“ i udarni tekst na strani 2. i 3. predstavljaju vrhunac besramne kampanje koje se mjesecima vodi protiv mene lično i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO) koju zastupam.

Javnosti radi želim da naglasim: netačno je da imam bilo kakve veze sa „tekstom“ koji je o porodici Drašković napisao Dragan J. Vučićević, koji je bio i glavni i odgovorni urednik lista „Izlaz“, i u tom kapacitetu samostalno uređivao taj studentski časopis. Ja se uredništvu nisam miješala u posao. Iz perspektive medijskih sluga vlasti u Crnoj Gori koji rade po porudžbini to izgleda nestvarno. Tačno je da smo nakon tog broja koji je označio njegov odabrani pravac u novinarstvu otišli na različite strane, da se nikad nakon toga nismo vidjeli i da se i danas nalazimo na suštinski dijametralno suprotnim stranama i vrijednosnim pozicijama.

Svi koji su podržavali i taj studentski projekat, čiji je jedan dio bio studentski list „Izlaz“, a i mnogi drugi, su jasno vidjeli i tada i sada ko je ko, pa zato ja i jesam i dalje u odličnim relacijama sa tim međunarodnim organizacijama, fondacijama i institucijama jer oni cijene moje znanje, rad i vrijednosni okvir.

Stavljati mene u isti koš sa Vučićevićem i tim novinarstvom nad kojim se Goran Popović istovremeno navodno zgražava a dosljedno ga primjenjuje u napadima na mene je monstruozno.

Razumijem poruke koje stižu svakodnevno kroz neviđenu medijsku harangu koja se vodi protiv mene iz vašeg medija i „drugarskih“ medija. Nadam se da ćete i vi razumjeti da me ništa od tih vaših uradaka neće uplašiti koliko ni one prijetnje da ću „na smetlištu završiti“ koju sam primila, a po kojima nadležne institucije nikada nijesu adekvatno postupile.

Naprotiv, to me samo ohrabruje i učvršćuje u uvjerenju da treba da i ja i kolege radimo još više, posvećenije i energičnije kako bi izašli iz ove zone sumraka u kojoj se oni koji kritikuju devijacije sistema svakodnevno pokušavaju kriminalizovati i uništiti.

Očekujem da se o ovom pitanju izjasni Medijsko samoregulatorno tijelo, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, a ja ću svoje pravo zatražiti i kroz pravosudne institucije.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka