Borba za ljudsko dostojanstvo i univerzalnost ljudskih prava zahtjeva dosljednost u zalaganju za principe

Podgorica, PR pres servis – Borba za ljudsko dostojanstvo i univerzalnost ljudskih prava, koji se isuviše često gaze, zahtijeva izlazak iz individualnih parcijalnosti, dosljednost u zalaganju za principe i snagu unutrašnjeg preispitivanja, poručila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

Ona je, na otvaranju Festivala Ubrzaj, saopštila je da je taj festival postao član Mreže festivala filma ljudskih prava sa sjedištem u Amsterdamu, koja, kako je pojasnila, okuplja 41 festival filma ljudskih prava iz čitavog svijeta.

“Gledaj i pamti” je naš ovogodišnji moto. A koliko smo gledali i pamtili u zaštiti ljudskih sloboda, dostojanstvo i prava? Čini se nedovoljno. A moramo budno gledati i dobro pamtiti da bi uopšte bili spremni i sposobni za izazovnu i punu iskušenja ljudskopravašku borbu”, istakla je Uljarević u KIC „Budo Tomović“.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Prema njenim riječima, modernizacija ne čini tu borbu nimalo lakšom, navodeći da se današnji svijet suočava sa jačanjem radikalne desnice, “populizmom koji lako osvaja pričom o ugroženoj posebnosti nacije i pokazuje netrpeljivost prema drugom i drugosti”.

“Zato borba za ljudsko dostojanstvo i univerzalnost ljudskih prava, koji se isuviše često gaze, zahtijeva izlazak iz individualnih parcijalnosti, dosljednost u zalaganju za principe i snagu unutrašnjeg preispitivanja. Na to nas potiču i filmovi iz ovogodišnje selekcije”, istakla je Uljarević.

Ona je ocijenila da je Crna Gora ostvarila određeni napredak u normativno-institucionalnom okviru, ali, kako je kazala, praksa ostaje zabrinjavajuća.

“Prava Roma, LGBT zajednice, osoba za invaliditetom, starih, žena, djece – i pored napora da se adekvato zaštite nalaze se i dalje u zoni ozbiljnih oblika kršenja”, upozorila je Uljarević, ukazujući i na ograničenja u slobodi izražavanja, prema novinarima i predstavnicima civilnog društva, ali i prema političkim akterima.

Uljarević je poručila da politička pravda koja znači korišćenje prava za ostvarivanje političkih ciljeva građane udaljava i od pravde i od pravičnosti.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je ove godine EU ponosni donator Festivala, kroz veći projekat „360 stepeni – pun krug za ljudska prava“ koji, kako je pojasnio, ima za cilj da doprinese smanjenju diskriminacije i da promoviše toleranciju i poštovanje, kao i da podrži organizacije civilnog društva koje rade na promociji ljudskih prava u Crnoj Gori.

“Možda je, najvažniji segment ovog projekta, rad sa mladima i promocija građanskog obrazovanja radi razvoja antidiskriminacije i kulture ljudskih prava. Festival UBRZAJ doprinosi tom cilju, dopire do svih dijelova društva i ljudi najrazličitijih doba i životnih priča”, istakao je Orav.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Prema njegovim riječima, ideja festivala je da inspiriše, utiče i edukuje ljude, otvarajući, kako je naveo, njihove oči i umove prema konceptu univerzalnosti ljudskih prava.

“Filmovi nam omogućavaju da ljudima damo nove perspektive i stanovišta, i da dostignemo svjesnost i promjenu. Oni osnažuju publiku saznanjem da lično preuzimanje obaveze može donijeti promjenu”, istakao je Orav.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, ocijenio je da se konceptom i sadržajem Festivala filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2018“ na krajnje konkretan način otvaraju aktuelna pitanja u oblasti ljudskih prava, čime se može, kako je naveo, dodatno pospješiti odgovornost društva, „ali i probuditi nerijetko uspavana savjest pojedinca“.

“Posebno je bitno što se ovaj Festival fokusirao na filmsku formu, jer, pored toga što se njome ovakve teme mogu najupečatljivije problematizovati, prijemčivost filmske umjetnosti širim slojevima omogućava i šire polje djelovanja. To je posebno važno u društvima kakvo je naše, u kojima se više mora raditi na promjeni svijesti, uzimajući u obzir da je zakonska regulative usklađena sa standradima onih najemancipovanijih društava“, rekao je Bogdanović.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Kako je istakao, Festival UBRZAJ nudi i širok dijapazon tema koje se bave narušenim pravima i slobodama.

“Današnje aktivnosti na odbrani ljudskih prava i sloboda moraju biti jednako usmjerene kako na problem povampirenih ideja i ideologija iz prošlosti, tako i ka recentnim pretjeranim ambicijama nadzora i kontrole života ljudi. Samo tako možemo zakoračiti u budućnost u kojoj nam sloboda pojedinca neće biti jedno od gorućih pitanja“, rekao je Bogdanović.

On smatra da, za Crnu Goru i okruženje, Festival UBRZAJ postaje sve bitnija manifestacija, kojom se, kako je naveo, svijest o neupitnosti ljudskih prava i sloboda može podići na jedan viši nivo.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji nevladinih organizacija su Centar za ženska prava i Asocijacija Spektra, dok je Sabina Talović dobila nagradu u kategoriji pojedinca odnosno pojedinke.

Raičević je kazala da „ženski posao nije tako nevidljiv“, navodeći da je nagrada dokaz da ga je neko prepoznao.

„Smatram da je zadatak svih nas učinimo ono štp možemo da život oko nas bude bolji“, istakla je Raičević.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Izvršni direktor Asocijacije Spekta, Jovan Ulićević, rekao je da biti prepoznat „u ovom društvu za trans osobe znači mnogo“.

„Zato što ono prepozavanje koje mi dobijamo u društvu zbog svoje različitosti, uglavnom daju u obliku nasilja. Svjesni smo šta smo uradili ove godine. U potpunosti smo sebe dali za aktivizam, za ljudska prava trans osoba, ali i generalno za građanski aktivam da bismo poslali poruku cijelom društvu da je moguće boriti se za promjenu koja znači bolje društvo za sve, a ne samo za nas koji smo različiti po bilo kojem osnovu“, kazao je Ulićević.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Talović je kazala da nagrada ne pripada samo njoj nego i njenom timu, kao i „kolegama i koleginicama iz civilnog sektora uz koje sam rasla, učila i uz koje sam vodila te borbe“.

„Posvećena aktivistkinja sam postala zato što sam gledala i zbog toga što pamtim, zbog toga što nisam željela da jednom dođu po mene. Bila sam i ostala i biću glas onih koji se ne čuju, i glas onih koji nemaju šansu da dođu na ovakve skupove“, poručila je Talović.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018

Ovogodišnji UBRZAJ, deveti po redu, otvoren je projekcijom filma „Osmi povjerenik“ reditelja Ivana Salaja koja je napunila Veliku salu KIC „Budo Tomović“ i koji je podgorička publika sjajno primiila.

Festival traje do 14. decembra, a selekcija je obuhvatila 15 ostvarenja koja se premijerno prikazuju u Crnoj Gori uz moto ovogodišnjeg festivala je „Gledaj i pamti“. Paralelna, ali skraćena izdanja Festivala, se odvijaju u Kotoru i Beranama.