CGO donirao knjige za biblioteku UIKS-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je donirao dvije stotine prikupljenih knjiga za obogaćenje sadržaja biblioteke Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), kako bi doprinijeli poboljšanju kvaliteta života lica koja se nalaze na odsluženju kazne zatvora, odnosno da i u tim uslovima imaju mogućnosti da stiču neka nova znanja i da sadržajnije provode vrijeme.

Građani i građanke su imali priliku da doniraju knjige kroz dvije sprovedene ulične akcije, a odazvali su se i drugi subjekti, među kojima se posebno zahvaljujemo Italijanskom kulturnom centruFakultetu za crnogorski jezik i književnost Otvorenom kulturnom forumu. Individualno, najviše publikacija su donirali Nevenka NikolićAnđelija Vesna Ćosović Miloš Knežević.

CGO donirao knjige za biblioteku UIKS-a

Tamara Milaš, iz CGO-a, je prilikom uručenja knjiga u prostorijama UIKS-a navela da ta „donacija predstavlja izraz napora CGO-a da utiče na smanjenje recidivizma i poboljšanje resocijalizacije lica lišenih slobode u saradnji sa nadležnim institucijama, ali promjeni pristupa licima lisenim sloboda i uključenju zajednice u njihovu reintegraciju“.

Milan Radović, rukovodilac Centra za edukaciju se zahvalio CGO-a na ovoj donaciji i poručio: „Donacija knjiga je još jedan dokaz dobre saradnje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa Centrom za građansko obrazovanje i, uopšte, nevladinim sektorom. U konstantnom nastojanju  zatvorskog sistema da unaprijedi prava zatvorenika i uslove u kojima oni borave, svaka pomoć koja podržava to opredjeljenje Uprave je dobrodošla našoj instituciji. Obogaćivanje zatvorskih biblioteka jedna je od mjera za kvalitetniji kulturni sadržaj zatvoreničke populacije i svakako ide u prilog programima njihovog tretmana koji se razvijaju i sprovode u zatvorima. Uprava se zahvaljuje Centru za građansko obrazovanje što prati potrebe zatvorenika i doprinosi zadovoljenju tih potreba na najbolji način.“

Ova akcija je dio projekta „Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije“ čiji je cilj da doprinose unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori kroz aktivno učešće organizacija civilnog društva. Konkretnije, projekat je usmjeren na jačanje kapaciteta nadležniih organa radi poboljšanja kvaliteta poštovanja temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori i saradnju organizacija civilnog društva i nadležnih organa u valorizaciji mehanizama alternativnih sankcija kao aktivnijeg doprinosa poštovanju temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori.

Projekat “Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije” CGO sprovodi u saradnji sa Institutom za pravne studije (IPLS), a uz podršku Ministarstva pravde Vlade Crne Gore.

Vasilije Radulović, asistent na programima